Sabem com prendre decisions correctes? Sovint, no són tan meditades com ens sembla. Malgrat que moltes vegades triguem a triar entre diverses opcions i busquem criteris racionals, les emocions tenen un pes molt important. És l’opinió del professor de Psicologia de la UB, Josep Marco Pallarès, que assegura que les emocions són més importants que les llistes de pros i contres.

Pallarès, a més, assegura que convèncer amb arguments és “molt complicat”. Diu que les persones tenim tendència a mantenir-nos sempre en la idea que ens hem creat d’inici i que treballem per reforçar-la.

Heurístic, la regla que no podem controlar

Josep Pallarès ha justificat les decisions preses en mil·lèsimes de segon. Diu que es fonamenten en els pensaments heurístics, regles molt ràpides que ens fan prendre decisions immediates i que se sustenten en idees que tenim interioritzades. “Si veig un pallasso pel carrer, potser canvio de vorera si he vist una pel·lícula de por”, argumenta.

Decidir el vot: raó o emoció?

Davant una cita electoral també hem de prendre decisions i, malgrat la transcendència d’aquestes, Pallarès assegura que el factor sentimental juga un paper important. El professor assegura que els partits polítics, tant en anuncis com debats, apel·len a tocar la fibra emocional. D’aquesta manera, despertar la simpatia per un partit o crear la por que pugui arribar a governar un altre és més efectiu que donar arguments.