Van engegar com un complement de l’anomenat Hospital de Campanya, la iniciativa de la parròquia de Santa Anna per donar aixopluc i menjar a persones sense llar. I un any després, les consultes mèdiques gratuïtes per oferir-los a més assistència sanitària s’han consolidat com un referent. El projecte s’ha batejat ara fins i tot amb un nom propi: l’Hospital de Carrer.

Per cinquè cop des del febrer del 2019, metges i altres voluntaris de l’Hospital Universitari Sagrat Cor s’han tornat a instal·lar al claustre de l’església per atendre tothom que ho necessiti. Aquesta setmana hi seran cinc dies, fins divendres. I com en altres ocasions, a més de les consultes de medicina general, s’ofereixen diferents especialitats. Les habituals (podologia, oftalmologia, ginecologia, psiquiatria…) es complementen per primera vegada amb visites d’otorrinolaringologia i cirurgia. Al ‘bàsics’ hi hem passat un matí, per conèixer millor les conseqüències sobre la salut de la vida al carrer.

Preocupació per la sarna

Les patologies als peus i a les dents o els problemes de visió continuen ocupant la majoria de consultes. Però últimament, els metges se n’estan trobant d’altres de menys freqüents. “Ens està preocupant l’aparició d’escabiosi, també anomenada sarna“, explica el doctor Jordi Delàs, impulsor d’aquest hospital mòbil. La malaltia (causada per un àcar, provoca irritació i pot derivar en infeccions) “no és complicada, però sí molesta”, segons Delàs.

La transmissió de la sarna està relacionada amb la manca d’higiene i per això des de l’Hospital de Carrer fan una crida per millorar les condicions en què es troben les persones que viuen i dormen al carrer. “Ha d’aparèixer la possibilitat que la gent es pugui dutxar o rentar la roba”, reivindica Delàs, que reclama per exemple l’obertura de les dutxes d’equipaments públics (com ara gimnasos) almenys durant unes hores perquè aquestes persones en puguin fer ús.

L’objectiu del servei és fer accessible el dret a la salut i elaborar un historial clínic dels pacients, però també desenvolupar un mapa dels problemes de salut de les persones sense llar.

Aquesta setmana fins a 170 professionals, entre metges, infermers, tècnics i personal d’administració, atendran els usuaris habituals de la parròquia. Com ja es va fer en les edicions anteriors, l’hospital sobre el terreny està organitzat com un centre d’atenció convencional, amb recepció, àrea de triatge de pacients i espais de consulta.