El projecte del Campus de les Arts, que la Universitat de Barcelona vol dur a terme a les antigues naus fabrils de Can Ricart, té una nova oportunitat. La Comissió de Cultura de l’Ajuntament ha acordat, per unanimitat, prorrogar la cessió de l’espai fins a finals de setembre del 2020. Ha estat a proposta del Grup Municipal d’ERC. La cessió, segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, estava a punt de caducar. Tot i que l’Ajuntament va signar la cessió de l’espai amb la universitat l’any 2015, per a un període de 50 anys, el termini per presentar el projecte i aconseguir el finançament s’acabava aquest mes de febrer.

Un projecte que depèn del finançament europeu

El projecte de la UB preveu posar en marxa un parc d’humanitats i ciències socials l’any 2024, amb un cost aproximat de 14,2 milions d’euros. El finançament, en bona part, depèn de l‘aportació de la Unió Europea a través del fons FEDER, previst per al març. Per això ERC ha demanat que s’aprovés la pròrroga. La regidora Gemma Sendra ha demanat al govern municipal que s’hi impliqui, “no només deixant espais i edificis, sinó creant un grup interinstitucional que pugui definir en aquests mesos que vinguin tot el programa que ha d’acompanyar la rehabilitació”. Des de l’Ajuntament, Joan Subirats ha remarcat, però, que “Can Ricart no és la solució al conjunt de problemes que tenen els ensenyaments artístics, n’és una part” perquè l’espai “no té el conjunt de metres quadrats necessaris per concentrar tots els estudis artístics en aquest lloc”.

Un espai reivindicat pels veïns

La història de Can Ricart ve de lluny. Es va construir l’any 1853 i va ser un dels gran recintes fabrils de Barcelona. Dedicat a la fabricació d’estampats, va tancar les portes a finals del segle XX. Els veïns fa anys que denuncien l’estat de degradació de les naus i reclamen solucions urgents. De fet diverses entitats ja van demanar a l’Ajuntament que no renovés la cessió de l’espai a la UB, perquè no ha executat cap dels projectes previstos.