Aquesta setmana des de la parròquia de Santa Anna han llençat un missatge d’alerta en què demanaven més donacions de menjar i diners per poder seguir acollint les persones sense llar. L’església fa dos anys que s’ha transformat en un centre de dia, que obre de vuit del matí a vuit del vespre. El moment del dia amb més demanda és l’esmorzar, a primera hora, quan les persones que dormen al ras venen per escalfar-se i menjar alguna cosa calenta.

Els sensesostre són molt reticents a compartir la seva història i el seu dia a dia actual amb els mitjans. No se senten còmodes amb les càmeres i prefereixen no mostrar-se. Però les seves rutines les coneixen molt bé les persones que fan de voluntàries a la parròquia. És el cas de la Consol, que ve un cop de setmana, els dimecres, i fa el torn de les vuit a les onze del matí. Tot i que fa pocs dies que ofereix un cop de mà, ja ha copsat el que saben els voluntaris més veterans, que necessiten sentir-se acollits i, sobretot, escoltats.

“Volen que l’endemà recordis el que t’han dit avui. Avui li he preguntat a un com li havia anat una gestió que havia de fer amb l’assistenta social, i no us podeu imaginar la cara que ha posat quan ho he fet, un somriure immens.”

La Consol també ens explica que tot i les mancances, són els primers a compartir, sobretot amb els animals que els fan de companys. Per això, ara també els donen pinso per als gossos, perquè molts donaven el seu menjar als animals.

Els usuaris d’aquest servei, unes 200 persones, viuen al carrer però tenen històries diferents. La responsable de la logística i coordinadora dels voluntaris, la monja teresiana Anna Cuomo, afirma que hi ha des de persones que ho han triat fins a aquells que s’han quedat sense feina, també malalts mentals, refugiats i immigrants.

“Aquí només hi ha tres normes: no poden venir ni beguts, ni drogats, i tampoc no volem baralles.”

El fred de l’hivern i els dies de pluja

A l’hospital de campanya troben un espai de refugi, on menjar alguna cosa, i on poden dormir tranquils, amb les seves pertinences a una taquilla, i sense passar fred. A l’hivern arriben els dies més difícils. El govern municipal ha incrementat els recursos per a l’operació Fred, que s’activen en fase d’alerta quan la temperatura és de zero graus i de forma preventiva als cinc. Però per als responsables d’aquest espai, això no és suficient, sobretot si plou.

“Quan plou, l’endemà ens arriben aquí amb febre, ens demanen un antitèrmic i no els hi podem donar. Venen amb la manta mullada, i en demanen una de seca. Tenen raó, no cal baixar ni als 5 ni als 0 graus per passar fred si estàs dormint al ras.”

Anna Cuomo també llença un missatge d’esperança, perquè en els dos anys que fa que tenen aquest servei, una quinzena de sensellar han aconseguit una feina i un sostre. Tot i que no és fàcil, tampoc no és impossible.