Els alumnes de segon de l’ESO de l’Institut Escola Trinitat Nova han decidit sumar-se a la campanya de recollida de productes d’higiene femenina per a les dones sense llar de l’associació Lola, No Estás Sola. Fins al dia 30 de març el Casal de Barri de la Prosperitat acollirà una exposició i un punt d’intercanvi de productes per a l’associació. Tots aquells que vulguin aportar productes com compreses, pasta de dents, crema hidratant o sabó rebran com a regal una làmpara feta pels alumnes amb material reciclat.

Solidaritat a Nou Barris

La primera trobada entre alumnes i les dones de l’associació va ser decisiva per iniciar tot aquest projecte. “Va ser com un amor a primera vista” explica Clara Naya, de Lola, No Estás Sola. “Per a nosaltres és un regal, tenir accés a gent jove que entenguin el projecte de la nostra associació i que entenguin la situació de les dones sense llar i estiguin tan oberts a escoltar”. Les usuàries van poder explicar les seves experiències als alumnes, que de seguida van solidaritzar-se amb elles. “Ens van explicar que elles no tenien llar i era una època en la qual necessitaven coses i no tenien recursos, i dormien al carrer”, recorda Rim AddelKarim, alumna de l’IE Trinitat Nova.

Làmpares solidàries

A partir d’aquí els alumnes van sumar-se a la campanya de recollida de productes d’higiene femenina de l’associació. I van decidir intercanviar-los per làmpares fetes per ells mateixos amb material reciclat, concretament amb cassets. “Ens vam quedar sorpresos i vam decidir ajudar-les”, comenta Wadys Jael, alumne de l’IE Trinitat Nova. “Volem que les dones sense llar tinguin un lloc on viure”. La Yolanda Galmes, una les dones que viu al pis de l’associació, ha participat molt activament en tot aquest procés, que els ha permès compartir experiències fins al dia d’avui. “Avui venint cap aquí els he mostrat el lloc on dormia, i s’han quedat una mica al·lucinant”, explica. “Els nens d’aquesta edat són els nens que quan jo dormia al carrer em deien: ‘Desperta’t, vaga!’. Per a alguna cosa ha valgut. Que s’adonin que la gent del carrer necessita ajuda, encara que sigui una compresa o un somriure”.

“Cafè pel fred”

Els alumnes han inaugurat també una exposició que parla d’una manera metafòrica de les dones sense llar. Sota el títol “Café pel fred” es veuen imatges com ara un niu d’ocells que simbolitza la sortida de les dones sense llar cap a un món millor. La mostra es pot veure fins al dia 30 al Casal de Barri de la Prosperitat, un dels punts d’intercanvi de productes per làmpares.