La Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) han acordat un protocol per actuar coordinadament en casos en què una persona es trobi en agitació psicomotriu, és a dir, que es trobi fora de si i sense control per consum de tòxics, trastorn mental o per estrès. Des del 2006 que no s’actualitzaven les directrius i des del 2014 han treballat en un protocol que fixa les pautes d’actuació.

El protocol es troba en fase de prova, mentre els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra estan rebent la formació. La intenció és posar-lo en marxa a l’abril. El nou protocol, bàsicament, fixa com a prioritat reduir l’estrès en la contenció, ja que sovint els causa problemes respiratoris. Per això, per exemple, evitaran les compressions toràciques. Es prioritza la contenció verbal, seguida de la física i finalment la farmacològica. La contenció física ha de sempre l’últim recurs, de manera que només s’ha d’aplicar quan la resta no ha funcionat.

L’agent de la Guàrdia Urbana, Gil Garcia, admet que abans del protocol ja actuaven d’acord amb la normativa per reduir persones nervioses. De fet, només a Barcelona, la Urbana tracta, com a mínim, un cas d’aquest tipus a la setmana i el SEM, quatre al dia. En aquest sentit, Garcia remarca que amb aquest nou protocol la pauta per intervenir la “tenim més present perquè ho plasmem”.

No aplicable quan la persona vagi armada

En tot moment, es tracta la persona atesa com un pacient i per això qui dirigeix l’actuació és el SEM. Ara bé, si hi ha perill que la persona s’autolesioni, faci mal a tercers o bé vagi armada, aquest protocol no es pot aplicar. És el cas, per exemple, de l’incident d’aquest dimarts al Carmel en què un home armat amb dos ganivets i amb un possible trastorn va ferir dos policies. En aquests casos, preval el criteri policial i es podria utilitzar la pistola Taser. En aquest incident, els Mossos –que ja disposen d’aquest instrument– la van fer servir però hi va haver un error i el van acabar reduint a trets. En canvi, la Guàrdia Urbana no disposa de pistoles elèctriques i des del sindicat SAPOL han reclamat poder fer-les servir, així com una unitat d’antiavalots de la policia local.

 

La coordinació entre Urbana, Mossos i SEM es fa també amb el Consorci Sanitari de Barcelona, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències, ja que l’atenció al pacient s’entén fins a l’alta hospitalària. De fet, en els casos de més risc, abans del trasllat, el SEM es posa en contacte amb l’hospital perquè prepari la rebuda i el servei mèdic que caldrà. A més, un cop rebuda l’alta, se la vincula als centres de salut comunitaris.