L’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATL) ha aprovat aquest dimarts a la tarda un increment de la tarifa de l’aigua del 33 % a partir de gener del 2024. Així el preu passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. Aquesta pujada s’aplicarà als 116 municipis als quals proveeix d’aigua aquest ens de la Generalitat, entre els quals es troba l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB). Després, previsiblement, aquest increment els ajuntaments el traslladaran també al rebut dels consumidors. L’ATL calcula que la pujada pot ser d’un euro per persona al mes, o de 3,5 euros per abonat (llar) i es començarà a aplicar l’1 de gener de l’any vinent.

L’increment ha estat validat aquesta mateixa tarda pel Consell de la Xarxa Ter-Llobregat i al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua. Posteriorment, cada ajuntament haurà de decidir quin increment hi aplica. En el cas del preu de la factura de l’aigua de Barcelona que acabaran pagant els consumidors la decisió s’haurà de debatre al ple de l’AMB.

El cost energètic de la sequera

El motiu d’aquest increment és principalment la sequera que viu el país, que ha fet que bona part de l’aigua que es consumeix a l’àrea metropolitana provingui de les dues dessalinitzadores del Prat i la Tordera, que treballen al 100 % per la manca de pluja, i també de les plantes potabilitzadores de Sant Joan Despí, Abrera i Cardedeu. Això ha encarit sensiblement el cost energètic de l’aigua que es consumeix. A banda, les previsions de cara al 2024 no preveuen una millora significativa dels embassaments a curt termini.

Tarifes congelades des del 2017

L’ATL, que gestiona la xarxa d’abastament d’aigua que dona servei a més del 90% de la població de Catalunya, recorda que ha mantingut la seva tarifa congelada des del 2017, és a dir, fa sis anys. De fet, indica que el 2022 el Govern va renovar la decisió de mantenir aquesta mesura un any més pel context econòmic de pujada general de preus. Així mateix, recorda que des del 2019, quan l’Executiu va tornar a assumir la gestió pública de l’empresa, la tarifa de l’aigua no s’ha equilibrat als costos que genera.

A aquesta situació s’hi suma una altra, la de reduir la captació d’aigua del Ter a partir del 2024, fet que segons preveu ATL implicarà un major ús de les plantes dessalinitzadores, que tenen una despesa energètica més gran que les plantes potabilitzadores tradicionals. A més, s’argumenta que més enllà d’incrementar-se l’ús de l’energia, pujarà també el seu cost, ja que el nou contracte de subministrament d’energia elèctrica per al període 2023-2025 ha patit un augment del 50% en el preu del kWh.