Les dues dessalinitzadores que hi ha a Catalunya, la del Prat i la de la Tordera, i que abasteixen d’aigua l’àrea metropolitana de Barcelona, ja funcionen a ple rendiment. Si fa uns mesos, al març del 2022, la dessalinitzadora del Llobregat treballava al 70 %, ara ho fa al 100 %. I no és l’única. La de la Tordera també treballa al màxim de les possibilitats. Cal tenir en compte que en condicions normals el percentatge volta entre el 10 i el 15 %.

Davant d’aquest escenari, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa per ampliar la capacitat de les dessalinitzadores de Catalunya per fer front a una futura situació d’excepcionalitat pel que fa a la sequera. El cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA, Enrique Velasco, detalla que “s’estan fent treballs perquè el màxim de les plantes sigui més alt” i “s’està afinant” el sistema.

Les dessalinitzadores actualment van al màxim tècnic. Anem a velocitat de creuer”
Enrique Velasco, Departament de Gestió de Recursos Hídrics ACA

Més dessalinitzadores i més grans

A banda dels treballs per ampliar la capacitat de les plantes dessalinitzadores de Catalunya, Velasco detalla que està pendent d’aprovació l’ampliació de la planta de la Tordera per “fer-la tan gran com la del Prat”, actualment la més gran d’Europa per a abastament urbà. L’horitzó per tenir aquesta instal·lació llesta i en funcionament se situa al 2026.

D’altra banda, l’ACA també té la intenció de construir una tercera dessalinitzadora “com la que tenim a la Tordera”, detalla Enrique Velasco, i estaria situada “a prop de Cubelles”. Aquesta planta abastirà d’aigua “tant l’àmbit del Llobregat com Tarragona”.