La calor converteix en pràcticament inhabitables alguns pisos de Barcelona mal aïllats i sense ventilació. I si fa no fa el mateix els passa a les rates que habiten el subsol de la ciutat. Els rosegadors, en pujar la temperatura, busquen zones més fresques i això pot significar, segons Xavier Téllez, tècnic de l’empresa d’eliminació de plagues Ibertrac, sortir de la clavegueres: “Les rates es mouen pel subsol i són colonitzadores, i això pot significar que trobin refugi en espais com casa nostra, locals o escoles si tenen massa calor”, assegura.

En aquesta empresa experta en desratització, els darrers dies de calor han augmentat les consultes per problemes amb rosegadors, i aquest dilluns el telèfon no ha parat de sonar. Segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que quantifica en 200.000 les rates que viuen al clavegueram de la ciutat, hi ha factors que permeten vincular el canvi climàtic a un augment de la població d’aquests animals per l’augment de la temperatura, però alhora subratlla que també n’hi ha que podrien fer-ne augmentar la mortalitat, com “l’augment dels episodis de pluges que tenen un caràcter curt i intens”.

Quina és la capital de les rates?

El problema amb els rosegadors no és exclusiu de Barcelona: tot al contrari. Diverses ciutats d’arreu del món tracten d’empescar-se-les per lluitar contra aquesta plaga. Tot i això, establir comparacions entre Barcelona i altres ciutats és difícil perquè els mètodes per comptar rates varien i manquen els censos acurats. L’ASPB sí que té en consideració un estudi per a Nova York de dos milions de rates, que significa comptar 0,25 rates/habitant, mentre que a Baltimore l’estimació va ser de 0,08 rates/habitant. A Barcelona, la ràtio és de 0,13 rates/habitant.

Nova York fa una crida a la col·laboració ciutadana per erradicar les rates

A la ciutat de Nova York, als Estats Units, l’any 2013 van posar fil a l’agulla per erradicar el problema amb les rates. L’Ajuntament, amb la col·laboració dels veïns, va elaborar un mapa a partir de trucades per detectar les zones de la ciutat on hi havia més rosegadors.

El consistori va destinar 32 milions de dòlars a aconseguir reduir en un 70 % la població de rates als barris més infestats. En total, es calcula que hi ha uns dos milions de rates.

Un mapa interactiu per alertar de la presència de rates a París

La proliferació de rates a París també s’ha convertit en una problemàtica a la ciutat. En la mateixa línia que l’estratègia de Nova York, l’alcalde conservador del districte 17 de la capital francesa, Geoffroy Boulard, ha elaborat un mapa interactiu per detectar les zones on hi ha més presència d’aquests rosegadors. A través d’una pàgina web, els veïns poden indicar l’indret exacte on han vist una rata (viva o morta).