A Barcelona hi viuen fins a 700 parelles de gavines i gavians argentats de pota groga, l’espècie que predomina en l’entorn de l’àrea metropolitana. D’aquestes, fins a 300 viuen en terrats i teulades del centre urbà, i alguns individus s’han especialitzat en caçar coloms. T’expliquem aquí tot el que saben cinc experts sobre aquesta espècie que fa anys que viu a Barcelona però que ha canviat els seus hàbits d’alimentació i consum. Són: Raül Aymí, coautor de l’estudi BCNGulls de l’Institut Català d’Ornitologia; Joan Carles Senar, cap de recerca del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Raül Ramos, investigador del Ramón y Cajal i expert en aus marines; Josep Costa, director de Zooethics i Ricard Casanovas, cap del servei de fauna i flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.

1.- Hi ha cinc espècies de gavines i gavians a Barcelona

Són la gavina corsa, que és una espècie protegida i ve a la ciutat a l’estiu; la gavina capnegre, que la veiem a l’hivern; el gavià fosc, molt minoritari; la gavina vulgar o riallera i el gavià argentat de potes grogues.

2.- El gavià argentat de potes grogues, el més nombrós i caçador de coloms

És una espècie autòctona mediterrània que s’ha adaptat a l’ambient urbà i ha passat de tenir 20 parelles als anys 80 vivint a Barcelona a fins a  700 parelles en l’actualitat. Adopten actituds agressives per defensar el niu i les cries i alguns individus s’han anat especialitzant a caçar coloms.

3.- Els terrats, un dels seus hàbitats preferits

Cal evitar que facin niu als terrats, perquè aleshores poden fer vols rasants per protegir les cries o causar situacions incòmodes derivades de la brutícia de les seves defecacions i plomes.

4.- El menú d’una gavina: hamburgueses de menjar ràpid, restes d’abocadors, entrepans dels patis d’escoles i coloms

S’alimenten bàsicament dels abocadors, però ja han aconseguit esbrinar fins i tot els horaris dels patis de l’escoles i és habitual veure-les esperant el seu torn per buidar papereres o recuperar restes d’entrepans perduts.

5.- Els riscos d’alimentar les gavines

A Barcelona hi ha diverses persones que alimenten les gavines i això és un risc important que fa incrementar el volum d’exemplars de la colònia a banda de facilitar que es passin malalties. En una prova pilot a Sant Andreu, s’ha aconseguit reduir la població de gavians només conscienciant la gent que no se’ls ha d’alimentar.

6.- Poden transmetre malalties com la salmonel·losi:

Si un gavià visita un abocador al matí i a la tarda busca restes en un parc amb sorra és possible que a través  de les seves defecacions pugui transmetre malalties que causen, majoritàriament, gastroenteritis.

7.- Així sona el crit d’alarma dels gavians quan estan en situació de perill:

Entre les moltes mesures de prevenció hi ha el control dels gavians amb diferents elements sonors que els allunyen o cablejat als terrats per impedir que hi aterrin .