contaminació Barcelona des de Collserola
imatge d'arxiu

L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dilluns el protocol per episodi d’alt nivell de contaminació atmosfèrica per PM10 (partícules en suspensió). Ho fa perquè la previsió meteorològica no preveu que la situació millori en les pròximes 24 hores. D’aquesta manera, s’han fet diverses recomanacions que afecten la ciutadania. Una de les preocupacions de la població és saber si poden o no agafar el vehicle privat. Per ara no es restringeix la circulació dels vehicles que més contaminen, però en canvi sí que es demana que s’eviti circular amb el turisme.

contaminació a Barcelona des d'Observatori Fabra
Foto: Alfons Puertas

Mesures sobre la neteja i el reg

L’Ajuntament ha previst actuacions sobre la jardineria i la neteja com ara el reg de les places i els parcs que no estan asfaltats i l’increment del reg amb aigua freàtica als principals carrers de la ciutat. Una altra mesura és la de suprimir la utilització de bufadors en tots els serveis de neteja i jardineria. També es demana extremar el compliment del pla d’ambientalització de les obres de la ciutat i es prohibeixen les activitats que generin pols en les obres.

També s’han previst altres mesures per ajudar a reduir els nivells de contaminació. Per exemple, es recomana moure’s a peu o en bici pels carrers menys transitats. El protocol també recull que s’opti pel transport públic, però si no hi ha cap més remei que agafar el vehicle privat és millor compartir-lo. Pel que fa a les llars, es demana a la població que reguli la climatització i eviti l’escalfament o la refrigeració excessiva. I una darrera recomanació és la de ventilar el pis en les hores on hi hagi menys trànsit.

El protocol assenyala els col·lectius més vulnerables com les persones grans, amb malalties respiratòries o els qui pateixen del cor perquè evitin l’exercici físic intens a l’exterior.

La Generalitat també declara l’episodi per alta contaminació

El govern català ha activat l’episodi d’alta contaminació per PM10 a tot Catalunya i ha decidit mantenir l’avís preventiu per NO2. Segons la Generalitat, cal moderar l’activitat física a l’aire lliure sobretot els qui tenen malalties respiratòries i cardiovasculars. Com ho fa l’Ajuntament, també l’administració catalana insisteix en la necessitat de reduir l’ús del vehicle privat.