Ecologistes en Acció ha reclamat a la Generalitat “restriccions urgents del trànsit”, coincidint amb la declaració d’episodi d’alta contaminació, declarat aquest dilluns pel govern català. Si bé la Generalitat ha activat l’episodi d’alta contaminació a tot Catalunya per la presència elevada de partícules en suspensió (PM10), no s’han activat les restriccions de trànsit perquè segons els protocols vigents, la possibilitat de restringir el trànsit només es preveu en episodis de contaminació per alts nivells de diòxid de nitrogen. Ecologistes en Acció ha advertit que aquest any “es registren els nivells d’alerta per contaminació d’ozó troposfèric més alts des del 2003″.

Segons ha avançat l’entitat ecologista, “a gairebé tot el país s’han superat ja els nivells anuals que recomana l’Organització Mundial de la Salut”. Hi afegeix que “durant els últims quatre dies s’han sobrepassat cinc vegades els llindars d’alerta” i detalla que en fins a “74 ocasions s’ha sobrepassat el llindar d’informació a la població de l’àrea de Barcelona”, on també inclou Osona, la demarcació de Girona i els Pirineus.

contaminació Barcelona des de Collserola

Ecologistes en Acció recorda que l’ozó troposfèric “és perjudicial per a la salut” ja que, concreta, “és un contaminant secundari produït per la reacció entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel transport i algunes indústries, en presència de radiació solar”. De fet, l’entitat recorda que el 2003 “serà recordat per les més de 2.000 morts que va provocar un episodi de contaminació per ozó troposfèric a França“.

De moment, només consells

Ara per ara, l’episodi d’alta contaminació per PM10 declarat per la Generalitat i l’avís preventiu per NO2 no impliquen cap restricció de trànsit, només s’aconsella no fer ús del vehicle privat. Sí que va més enllà l’Ajuntament, que també ha activat en fase de preavís el protocol de contaminació per NO2, lligat a la neteja dels carrers, places i altres espais públics.

Pressió al carrer

Coincidint amb aquest episodi de contaminació, agreujat per l’onada de calor dels darrers dies, ha començat a fer pressió des del carrer una nova plataforma: Eixample Respira. L’entitat va fer dimecres passat la seva primera acció reivindicativa amb la voluntat de visualitzar el problema de la contaminació a la ciutat, i a l’Eixample en particular. Tanmateix, reclama solucions a les administracions.