Els veïns del Raval alerten d’un repunt en el tràfic de drogues i el consum al carrer. El problema s’arrossega de dècades enrere però va ser l’estiu del 2017 quan la crisi dels narcopisos va esclatar al barri, amb ocupacions de pisos que servien a les màfies per traficar i a les persones drogodependents per consumir a l’interior. Cinc anys més tard, i amb diversos dispositius policials pel mig que van sumar centenars de detinguts, analitzem què ha passat amb alguns dels pisos que havien estat punts de tràfic amb drogues.
Roig, 22 | Pisos turístics a l’emblema del narcotràfic del Raval
L’estiu del 2017 l’anar i venir de persones que entraven al número 22 del carrer d’en Roig va fer saltar les alarmes. En tres pisos ocupats de la finca s’hi van establir punts de venda i consum, sobretot d’heroïna i crac. La policia hi va entrar aquell octubre i va detenir tres persones, però van ser els mateixos veïns els qui es van encarregar de tapiar portes i finestres per evitar més intents d’ocupació.
Cinc anys més tard la porta principal antiocupacions segueix tancada, sense ningú que visqui a l’interior del bloc, però d’aquí a ben poc hi tornarà a haver moviment. Els propietaris s’han posat d’acord per començar reformes: “Tot ha anat molt a poc a poc però ara ens hem posat d’acord. Un veí va comprar dos pisos, un altre, dos mes, i ara els volen rehabilitar per fer-hi pisos turístics“, explica Josep Bertrand. Actualment no està permès obrir pisos turístics al districte, però aquesta és la intenció que expressen. Ell té un obrador de la seva parada del Mercat de la Boqueria als baixos i diu que de seguida pugui en marxarà.
Cera, 15 | Un pis tancat i barrat des d’un dispositiu dels Mossos d’Esquadra
Quan la policia va entrar l’octubre del 2018 al pis ocupat que hi havia al segon pis d’aquesta finca, hi va trobar xeringues i utensilis per consumir droga. Els veïns es van encarregar aquella tarda de netejar l’immoble, propietat de Solvia, i van tenir una visita sorpresa: un traficant va tornar a accedir-hi per recuperar una bossa amb droga que hi tenia amagada.
Actualment el pis també està tancat i barrat amb la porta antiocupacions que es va instal·lar fa quatre anys. L’únic moviment que hi ha hagut va ser el dels operaris que hi van entrar per arreglar una fuita d’aigua que va afectar el veí de sota. “És clar que preferiríem que aquí hi visqués algú, però almenys ja no patim el malson de quan hi havia el narcopís”, diu un dels veïns de la comunitat.
Est, 5 | Torna la calma després de dos anys de punt de venda
Un petit incendi en la bateria d’un patinet elèctric va activar els serveis d’emergència i va precipitar el tancament d’aquest pis, que va servir per a la venda de droga durant dos anys, segons va informar el diari ‘Metrópoli Abierta’. Era el gener del 2022 i els veïns estaven farts d’amenaces del llogater, que l’utilitzava per al narcotràfic, i dels compradors que hi pujaven a comprar. Ara el panorama ha canviat completament: “El pis s’ha reformat i ara hi viu una família que és molt tranquil·la, i ho agraeixo molt perquè entrar a casa era una tortura”, assegura una de les famílies que viu al bloc.
Príncep de Viana, 14 | De finca dels horrors a pisos de 400.000 €
Va ser l’última narcofinca que es va buidar al Raval, el febrer del 2021, i va deixar enrere un historial d’abusos sexuals, un homicidi i sobredosis mortals a l’interior. Hi vivien una cinquantena de persones, també menors, i un jutge en va ordenar el desallotjament després d’un informe tècnic que concloïa que la la finca era inhabitable.
En la clausura, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va exigir a Cerberus, el fons propietari, que rehabilités els pisos per incorporar-los a la borsa d’habitatge social. La rehabilitació ha arribat, però per posar els pisos a la venda al mercat immobiliari. El preu de partida als anuncis als portals immobiliaris és de més de 400.000 € per a tots els pisos del número 14 de Príncep de Viana.
Robador, 13 | Veïns que no van resistir i noves sospites
Com en el cas del carrer de la Cera, els Mossos d’Esquadra van entrar en un dels pisos del número 13 de Robador l’octubre del 2018, en l’anomenada operació Bacar. Llavors una de les veïns del bloc va explicar que el traficant els tenia amenaçats i els havia arribat a donar el seu número de telèfon mòbil perquè l’avisessin a ell i no pas a la policia en cas de tenir queixes.
Ella ja no hi viu i antics coneguts expliquen que es va acabar buidant dels antics llogaters. De fet, la finca torna a estar sota sospita i alguns veïns apunten a betevé que s’hi torna a traficar amb droga.