(ACN / redacció) El Tribunal Constitucional (TC) ha ordenat reobrir el cas d’una periodista lesionada en una cama amb projectils de “foam” disparats pels Mossos en considerar que no s’havia investigat prou. El col·lectiu Irídia, que defensa la periodista ferida mentre cobria les manifestacions i aldarulls postsentència de l’1-O a Barcelona, celebra que el TC li doni la raó i subratlla que l’arxiu del cas va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva de la lesionada.

Irídia celebra la decisió

Irídia assenyala que és el primer cop que el TC aborda una vulneració d’aquest dret i el vincula amb el dret a la llibertat d’informació i a la necessitat d’investigar suficientment “un cas d’agressió policial”.

L’informe policial a partir del qual el cas s’havia arxivat indicava que els Mossos d’Esquadra no havien fet servir projectils d’escuma a la zona on es va produir l’impacte. Irídia va recórrer la decisió al TC, que ara ha admès a tràmit el recurs i ha ordenat la reobertura del cas.

El cas tornarà al jutjat

L’àrbitre constitucional indica al text de l’admissió a tràmit del recurs d’Irídia que l’assumpció de les asseveracions de l’informe policial “sense practicar cap diligència addicional i sense ni tan sols escoltar els mateixos agents intervinents suposa no només una implícita desjudicialització de la investigació penal, sinó també la privació a la demandant de la possibilitat de sotmetre a contradicció les conclusions assolides” en aquell informe.

Així, el TC conclou que el cas ha de tornar al jutjat d’instrucció perquè el tribunal “procedeixi en termes respectuosos amb el dret fonamental vulnerat”. Alhora, segons Irídia, el text posa de relleu el “conflicte d’interessos” que suposa el fet que el cos policial que va elaborar l’informe a partir del qual es va arxivar el cas sigui el mateix al qual pertanyen els agents investigats.