Amb tan sols cinc minuts d’espera davant del portal del número 5 del carrer de Vistalegre, al Raval, ja s’hi intueix l’activitat: l’anar i venir de persones que hi entren i en surten és constant. És un dels edificis on la plataforma Acció Raval ha localitzat un pis on sospiten que es ven droga, i ho constaten els qui hi viuen a prop. Denuncien baralles, crits i consum de substàncies a la via pública.

Segons han explicat alguns veïns a betevé, el conflicte s’ha instal·lat a Vistalegre des de fa un parell de mesos. “Hi ha molta droga últimament i s’estan ocupant molts habitatges”, diu Xavier Martínez, veí de la zona. Assegura que més d’un pis buit s’ha convertit en punt de tràfic i el rastre són trifulgues fins i tot a altes hores de la matinada. “Estem acollonits”, sentencia Bonaventura Martínez, també veí.

Punts venda droga Raval
El número 14 del carrer d’en Botella, amb els vidres del portal trencats

Un altre habitatge del barri on se sospita que es ven droga és al número 14 del carrer d’en Botella, que té aparença d’immoble abandonat per part de qui en sigui propietari. La brutícia s’escola pel vestíbul i el vidre de la porta d’entrada està del tot trencat. Aquest punt engreixa la llista d’Acció Raval: han localitzat 60 pisos ocupats i en mans de màfies i asseguren que en 12 ja es ven droga.

Més presència policial i menys pisos buits

A diferència del 2017 i el 2018, el veïnat relata que ara es consumeix més a la via pública que no pas a l’interior dels habitatges. Acció Raval critica que tot plegat porta inseguretat i demana que s’hi posi remei, no només amb més presència policial. Reclama voluntat política per reduir el nombre de pisos i locals buits al barri i que s’ampliïn les sales de venipunció a altres districtes.

Justament aquest divendres el govern municipal ha reconegut que, malgrat l’ofensiva policial contra el narcotràfic a Ciutat Vella, la situació és complexa, en especial al Raval. “Tenim un problema real de seguretat i convivència”, ha admès el tinent d’alcalde Albert Batlle. En el marc de la junta de seguretat del districte, l’Ajuntament ha reclamat la implicació directa de la Generalitat per fer-hi front.