Estudiants del moviment ecologista End Fossil —que lluita contra els combustibles fòssils— han acampat aquest dimecres al matí a l’Edifici Històric de la UB, a la plaça de la Universitat, per denunciar la “passivitat dels responsables de la institució davant la crisi climàtica” i reclamar accions que ajudin a mitigar-la.

Els estudiants, una quinzena, han entrat al claustre de l’edifici equipats amb tendes d’acampada, estores i sacs de dormir. Hi han acampat i diuen que no es mouran fins que els rebi el rector. Tres dels joves, a més, s’han encadenat a l’escala principal de l’edifici.

Els acampats reclamen a la universitat que es desvinculi d’inversors en combustibles fòssils, com el Banc de Santander i que es posi fi a les càtedres amb “empreses contaminants com Repsol”. A banda, exigeixen una assignatura obligatòria d’educació ecosocial, en el context de crisi climàtica.

“Formar-se en competències bàsiques relacionades amb la transició ecològica no pot ser un assumpte exclusiu de científics ambientals o una opció d’una minoria d’estudiants sensibilitzats. No té sentit que graus com Economia continuïn fomentant el creixement il·limitat del capitalisme, que va en contra del context actual”, sostenen els estudiants en un comunicat.

El moviment alerta de la “crisi estructural provocada pel capitalisme” i denuncia “un sistema que promou un creixement infinit basat en l’ús de recursos finits, com són els combustibles fòssils”. Els estudiants denuncien en el comunicat un col·lapse que inclou a “tothom” i del qual responsabilitzen les empreses que actuen dins dels centres universitaris.

“Els desastres naturals han augmentat en un 43,8% durant els últims deu anys i es preveu que el nombre de catàstrofes l’any sigui de 560 de cara al 2030, una xifra equivalent a 1,5 desastres al dia”, exposen. 

Han assegurat també que la Universitat ha tancat l’accés al punt on es troben els manifestants, i denuncien que “s’està atemptant contra drets fonamentals bàsics”.

Acció coordinada a escala estatal

Segons ha explicat a betevé un dels portaveus del moviment, l’acampada forma part d‘una acció que s’ha fet de forma coordinada amb altres grups de l’estat. L’objectiu és aconseguir que les universitats públiques posin de la seva part per reduir els combustibles fòssils. Aquest dimecres, per exemple, també s’ha fet una acampada a Madrid i la setmana vinent estan previstes accions similars a ciutats d’Andalusia i d’Astúries.