El Ministeri de l’Interior està provant aquesta tardor el nou sistema ESALERT, que avisa els ciutadans de catàstrofes i emergències properes mitjançant un missatge al mòbil i un senyal acústic, que no s’atura fins que l’usuari en llegeix el contingut. Protecció Civil ha publicat el so característic que emetran els dispositius.

Els missatges aniran encapçalats per la frase “Alerta de Protección Civil”, seguida del text d’alerta. Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es clica a sobre per veure’n el contingut. Mentre durin les proves, el missatge deixa clar que es tracta d’un simulacre i especifica que “no és necessari realitzar cap acció”. En cas que s’utilitzi per a un cas real, el missatge especificarà com ha d’actuar la població si, per exemple, s’ha de confinar.

Els avisos que es rebran als mòbils no seran missatges de text SMS com els que es reben habitualment, sinó que serà una notificació emergent que apareixerà al mòbil amb un so d’avís específic, fàcilment diferenciable dels habituals, i que no es desactivarà fins que l’usuari n’hagi acceptat la recepció.