En cas que a Barcelona es produís un accident químic o hi hagués ventades fortes, aiguades o nevades, els ciutadans rebrien un missatge sonor al telèfon per alertar de l’emergència. Aquests són, segons la tècnica de Protecció Civil Cesca Baró, els motius que farien activar a la ciutat el pla traçat pel Ministeri de l’Interior. També s’informaria els ciutadans, a través d’un missatge emergent, de les mesures de protecció que cal que segueixi.

Aquest sistema d’alertes està pensat per a situacions d’emergència greus, que impliquin l’activació d’un pla d’emergència i en què a més a més hi hagi risc per a la població. Per rebre-les cal tenir activades les alertes d’emergències i també la localització al telèfon mòbil.

Sistema d’alerta en període de proves

Actualment, totes les comunitats autònomes estan en període de proves. Un cop acabin es reuniran els resultats i s’establirà el protocol de funcionament, així com el llindar a partir del qual s’ha d’activar l’alerta. La posada en marxa anirà acompanyada d’una campanya intensa d’informació per demanar a la població que tingui els avisos activats.

Un cop s’implanti serà competència de cada comunitat autònoma activar els avisos, en coordinació amb el Ministeri de l’Interior, tot i que el nou sistema funcionarà a tot l’estat i qualsevol ciutadà rebrà els avisos de la regió on es trobi. Aquest sistema d’alertes ve dictaminat per una normativa europea que obliga tots els països membres a implantar-la.