La Guàrdia Urbana ha desplegat aquest dimarts al matí un dispositiu policial al carrer del Príncep de Viana, número 14, al barri del Raval, per desallotjar un edifici que funcionava com a narcofinca i que està en mol mal estat. En total s’ha desallotjat 43 persones, entre les quals un menor d’edat, que ocupaven 11 habitatges. A banda, s’ha detingut dues persones que tenien una ordre pendent de crida i cerca.

Un cop la policia ha fet efectiu el desallotjament, agents de seguretat privada han entrat a l’edifici, propietat de Cerberus, un fons d’inversió. Està previst tapiar-ne la porta per evitar que es torni a ocupar.

La Guàrdia Urbana ha informat del dispositiu en una piulada en què també detallava que l’immoble en concidicions d’inhabitabilitat i suposa un risc per a la seguretat. Segons fonts municipals, els serveis socials han ofert una alternativa habitacional d’emergència per als primers dies.

Es tracta d’una finca que fa temps que és un dels focus principals del narcotràfic i la delinqüència al barri. De fet, cansats dels problemes que generaven els ocupants -baralles, brutícia i manca de seguretat-, els veïns es van manifestar per reclamar una solució urgent.

Els Mossos d’Esquadra també han recordat en una piulada que en els últims dos anys en aquesta finca s’hi han fet més de 60 investigacions per motius diversos:

Desallotjament per la via administrativa

L’edifici és propietat de Cerberus i fa temps que està en una situació d’abandonament. Fonts municipals han explicat que des de l’Ajuntament s’ha requerit a la propietat que se’n faci responsable en reiterades ocasions. El govern ha instat el fons d’inversió a fer una rehabilitació de l’edifici, per després cedir-lo a la borsa d’habitatge municipal. Una proposta, que de moment, no ha rebut resposta.

Urbana Príncep Viana
Foto: Veïns @princepviana

Per això, paral·lelament es va engegar un procés per la via administrativa. Al desembre els Bombers de Barcelona van fer un informe sobre l’estat de la finca, que va concloure que es troba en condicions d’infrahabitatge i que comporta un risc per a la seguretat. Amb aquest document han aconseguit l’aval judicial per tirar endavant el desallotjament, que s’ha fet efectiu aquest dimarts al matí.

La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, ha dit “l’Ajuntament ha actuat de manera subsidària” davant la “inacció de la propietat”. Ara diuen, tenen sis mesos per rehabilitar-lo perquè està en situació insalubre. Un cop finalitzi el termini “no podran ni llogar ni vendre”.

“Estem assistint al final d’un dels darrers narcoedificis”

Des d’Acció Raval s’han mostrat molt satisfets amb l’operació policial, tot i que han lamentat que el desallotjament no hagi arribat abans. En tot cas, ho consideren “una bona notícia”.

L’entitat remarca que és un immoble que havia generat molts problemes de convivència. Els 11 habitatges estaven ocupats per persones dedicades al narcotràfic, onsumidors de drogues i també algunes persones vulnerables. En aquest últim cas, confien que es trobi una alternativa per a aquestes persones.

Els veïns també expliquen que segurament “estem assistint al final d’un dels darrers narcoedificis” perquè les dinàmiques del narcotràfic al Raval han canviat i la majoria de punts de distribució ja no funcionen com a punts de consum.