La Xarxa Veïnal del Raval i altres entitats del barri mostren preocupació per l’onada de robatoris que, segons expliquen, està patint el petit comerç de la zona. Carmela Torró, membre de la xarxa, ha afirmat al programa ‘bàsics’, de betevé, que tan sols en els últims tres mesos han robat a una vintena d’establiments. Acció Raval també s’ha fet ressò de la problemàtica i ha publicat un mapa a la xarxa social X en què figuren els locals on recentment han robat.

Més enllà del botí que es poden endur els lladres —busquen diners en efectiu i objectes de valor—, un robatori és un cop molt fort per als propietaris d’aquests negocis, que han d’assumir els desperfectes, amb vidres trencats o persianes forçades. “El que ens preocupa és la permissivitat”, sentencia Torró, i afirma que ho traslladaran als cossos policials i a també l’Ajuntament, perquè en faci seguiment i prevenció.

Comerç del carrer de Villaroel amb la ronda de Sant Antoni
Vidres trencats en un robatori al número 35 del carrer de la Riera Alta

Friccions entre els Mossos i la Guàrdia Urbana pel narcotràfic

Torró també ha parlat de la relació entre els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana al Raval, que, segons alguns mitjans com ‘La Vanguardia’, no passa pel seu millor moment. Relaten que la policia catalana ha dissolt els equips conjunts d’investigació de narcopisos i de tràfic de drogues i el veïnat ho viu amb preocupació. Per a Torró, la feina de la Guàrdia Urbana al barri ha estat “molt bona” i tem que ara es perdi proximitat en qüestions com aquestes, malgrat que la problemàtica estigui “estancada”.

El Flea Market, cancel·lat

Un dels altres aparadors comercials del barri són els mercats ambulants, alguns dels quals molt arrelats al Raval com el Flea Market. Ara, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit cancel·lar aquest mercat de segona mà i no renovar-ne les llicències pels conflictes que genera i la presència de venedors no autoritzats. Carmela Torró assegura que el barri no ha rebut bé aquesta decisió i que el Flea Market, precisament, “dinamitza i ocupa l’espai públic amb un bon ús”. Ha afegit que la Xarxa Veïnal del Raval demanarà al consistori que en reconsideri el tancament.