La consellera de Territori, Ester Capella, ha advertit que l’índex de referència dels preus dels lloguers proposat pel Govern espanyol “no farà baixar els lloguers a les zones tenses de Catalunya”, entre les quals Barcelona. Ho ha dit després de reunir-se d’urgència a Madrid aquest dilluns a la tarda amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez. Segons Capella, el ministeri aprovarà de forma imminent, abans que acabi el mes de febrer, un índex que serà homogeni a tot l’estat que determinarà un rang de preus per zones censals i això, a parer de la Generalitat, farà que els propietaris optin pel topall més alt i, per tant, els preus no baixaran.

Capella ha defensat el sistema de càlcul de preus que s’ha proposat des de Catalunya, que marca un preu fix en funció de les fiances dipositades a l’Incasòl. La consellera considera que aquest índex està demostrat que funciona, ja que va estar vigent un any i mig quan va entrar en vigor la llei catalana d’habitatge i va permetre abaixar els preus. Per això, considera que el que caldria és sobreposar les dues metodologies, amb prioritat de la catalana. La Generalitat assegura que, malgrat el desacord, seguirà batallant perquè Catalunya viu una “emergència d’habitatge i cal treure’l de la lògica del mercat”.

El sindicat de l’habitatge ja havia advertit del nou índex

El Sindicat de Llogateres ja ha denunciat que la regulació dels preus dels lloguers que vol implementar el Govern en els propers dies a Catalunya estableix un “índex de preus altíssims” i normalitzarà “els preus de la bombolla de lloguers més alta que hem tingut mai”. Segons explica Enric Aragonès, portaveu de l’entitat, si això es confirma, l’índex només servirà per limitar els preus, però no per abaixar-los. Aragonès va lamentar que es perdés l’oportunitat “que aquesta regulació faci baixar els preus del lloguer”.

Segons la nova norma, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans), el preu del lloguer tampoc no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer. Si, per exemple, s’havia llogat un pis a 1.500 euros i el límit de la zona se situa als 1.200, quan s’extingeixi el contracte i se’n faci un de nou no es podrà superar aquest màxim.