La del número 2 de la plaça de Sant Jaume és una façana cotitzada. Ho és per la ubicació, a escassos metres de l’Ajuntament, i per això justament s’ha convertit en un aparador excel·lent de reivindicacions. Per exemple, en la jornada castellera de l’última diada de la Mercè, les Joventuts d’Esquerra Republicana hi van desplegar una pancarta i una estelada gegant, una acció que es repeteix els últims anys. Però més enllà de la façana, el que passa de portes endins és un reflex també del que ha succeït al barri Gòtic en l’última dècada.

Fuita de veïns en una dècada

La història es remunta a l’any 2007. Una empresa va comprar l’edifici sencer a la família propietària i aquí van començar els maldecaps per a alguns inquilins. Entre ells hi havia el músic Quico Pi de la Serra, que hi vivia des de feia més de 20 anys. “Van oferir diners, però jo els vaig rebutjar”, explica, i aleshores va començar un llarg litigi amb els nous amos, als quals acusava d’assetjament immobiliari. Va perdre, i mentrestant l’edifici ja s’havia buidat pràcticament i els seus antics veïns havien marxat del barri.

Actualment, una dècada després, només hi queda una inquilina d’aquells anys. Pi de la Serra reconeix que, quan passa per davant de l’edifici, li sap greu “de vegades, sobretot perquè el meu pis encara és buit“.

Pisos per a turistes amb un lloguer de 1.650 euros

Ara l’edifici és en mans de la immobiliària Lux Habitat, dedicada al lloguer de luxe. I segons l’agència que el gestiona, tots els pisos “estan ocupats”, i la majoria s’han anat reformant a mesura que han quedat buits. Ara es dediquen a l’allotjament turístic i també al lloguer de llarga estada, sovint destinat també a estrangers, com Steve Hendricks i la seva dona. Ells venen dels Estats Units i seran a Barcelona durant 10 mesos, fins al maig vinent. Per aquest pis, amb vistes de la plaça de Sant Jaume, estan pagant 1.650 euros al mes.

“Un entre tants”

La transformació que ha experimentat aquesta finca l’ha explicat en un fil de tuits el portaveu de Resisitim al Gòtic, Martí Cusó.

Per a Cusó, aquest cas de buidatge o substitució de veïns és “un entre tants” que s’han anat produint al barri darrerament. I que exemplifica que “si som on som ara, és perquè no s’ha fet res des de l’esfera política durant els últims 15 o 20 anys”. Per revertir-ho, des de Resistim al Gòtic, reclamen “decreixement turístic i polítiques contra l’especulació que permetin recuperar el parc d’habitatge que hem perdut”.