Dos dies després de la dura intervenció policial durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre, Catalunya es va paralitzar. La Taula per la Democràcia -que aglutina una seixantena d’entitats, sindicats i partits polítics- va convocar una aturada general de país per condemnar l’actuació dels cossos de seguretat de l’Estat, a qui acusava de desallotjar de manera violenta i desproporcionada milers de persones aplegades als col·legis electorals.

La jornada de protesta va ser un èxit, segons els organitzadors. L’aturada general es va notar a tot el territori i les manifestacions convocades van ser altament concorregudes. A Barcelona, es va convocar una mobilització a la plaça de la Universitat i una altra als Jardinets de Gràcia. Segons la Guàrdia Urbana, hi van participar unes 700.000 persones.

Se sentien proclames independentistes, però el focus es posava sota “la repressió i la vulneració de drets i llibertats civils i polítiques”. Un fet que propiciava que no només s’hi sumessin partidaris de la independència, sinó també ciutadans que no eren independentistes o que no van participar al referèndum, però que volien mostrar el seu rebuig a la repressió policial, que qualificaven de gratuïta. En l’àmbit polític, va regir la mateixa tònica: polítics o espais no obertament independentistes també s’hi van sumar, com l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. La mobilització es va desenvolupar sense cap incident.

El discurs de Felip VI

El rei Felip VI va respondre a la situació de Catalunya amb un contundent discurs per la televisió. Va fer una crida perquè l’estat espanyol assegurés l’ordre constitucional i va retreure a la Generalitat haver actuat amb una “deslleitat inadmissible” i d’haver incomplert la Constitució “d’una manera reiterada, conscient i deliberada” que, deia, “havia dividit la societat catalana”.

El seu missatge va ser aplaudit per PP i Ciutadans, però va indignar el món independentista i dels comuns. La reacció ciutadana tampoc no es va fer esperar. De fet, la cassolada que des del 20 de setembre repicava cada nit a les 22 h, es va avançar espontàniament quan el monarca encara parlava.

Puigdemont li respon l’endemà: “Així, no”

L’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va respondre al monarca des de Palau l’endemà del seu discurs. Puigdemont va carregar durament contra el rei. Va criticar que ignorés “deliberadament” la violència de l’1-O i “els milions de catalans que no pensen com ell” i va afirmar que Felip VI va fer “seves les polítiques de Rajoy”.

El 130è president, ara a l’exili, va interpel·lar directament al Borbó: “Voldria adreçar-me directament a Sa Majestat en la llengua que sé que entén, coneix i parla. Així, no. Amb la seva decisió d’ahir, vostè va decebre molta gent a Catalunya que l’aprecia i que l’ha ajudat en moments difícils de la institució, gent que esperava de vostè un altre to i una apel·lació al diàleg i a la concòrdia”.