L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha creat el primer centre especialitzat a l’estat espanyol, que s’ha anomenat Migraine Adaptive Brain Center, per tractar i investigar la migranya, una malaltia genètica que es considera la segona neurològica més incapacitant. El centre combinarà la investigació clínica i l’activitat assistencial, així com la formació i l’educació dels pacients per empoderar-los en la malaltia.

8.000 pacients anuals

El Vall d’Hebron atén uns 8.000 pacients l’any per migranya, alguns derivats d’urgències i de l’atenció primària de la seva àrea territorial i d’altres d’arreu de Catalunya i de l’estat. La migranya afecta un 18 % de les dones i un 8 % dels homes i, a Catalunya, es calcula que unes 900.000 persones pateixen aquesta malaltia.

La migranya és una malaltia que causa episodis recurrents de mal de cap intens, i en alguns casos també nàusees, vòmits i fotofòbia. Tot i la incidència —afecta el 15 % de la població—, encara es desconeixen les causes genètiques i els mecanismes que la provoquen, fet que impossibilita trobar-hi tractaments eficaços.