Llums, pessebres i fires. Han passat pel ‘bàsics’ algunes icones nadalenques de Barcelona. Algunes dels nadals passats com els galets il·luminats o els llums de sons, altres d’actuals com el pessebre d’enguany a la plaça de Sant Jaume i, de sempre, com la Fira de Santa Llúcia, una tradició de la ciutat.

Un pessebre d’inspiració napolitana

El pessebre de la plaça de Sant Jaume s’ha convertir en un clàssics de les festes nadalenques a Barcelona, de fet, una tradició que s’ha instaurat és el debat al voltant de la proposta que es fa cada any. Pessebre tradicional, pessebre modern, pessebre artística, conceptual… La polèmica també és un clàssic. Per l’escenògraf Ignasi Cristià, que s’ha encarregar enguany de donar vida al pessebre, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que ja estava preparat per les crítiques: “Em van dir que em preparés per a les crítiques. El que més em va sorprendre van ser les crítiques abans de veure el pessebre“. Ell ha creat un muntatge d’inspiració napolitana i “100 % barceloní“.

Il·luminació onomatopeica

Els llums anomenats sons (que escrivien onomatopeies “Nyam, nyam, nyam”, “Glup, glup, glup”, “Xim, xim, xim”, “Muac, muac, muac”, “Ding, dang, dong” i “Fum, fum, fum”) van estar penjats del 2014 al 2019 a la Gran Via. Aquesta proposta va trencar una tendència, ja que els llums de Nadal acostumen a ser més tradicionals. “Volíem fugir de la iconografia de Nadal molt usada i ens atreia la celebració, les trobades i vam voler treballar amb les onomatopeies” diu Emili Padrós, de l’estudi Emiliana Design, autor del conjunt de llums ‘Sons’.

Tradició catalana als llums

El 2009 es va apostar per la tradició catalana en la il·luminació nadalenca de la ciutat amb els galets gegants il·luminats, Antoni Peral, autor d’aquestes llums ha fet èmfasi en el fet que volien fugir de les crítiques que arrossegava l’Ajuntament per Nadal i per això, explica que “volíem fer elements de Nadal originals de Barcelona i que no generessin polèmiques. Vam arribar a fer un galet de cinc metres“.

Des del 1786 elements nadalencs a la Catedral

Un clàssic de la ciutat, a més guanyadora de la batalla definitiva del Nadal organitzada pel ‘bàsics’, la Fira de Santa Llúcia. Aquest espai tradicional va néixer el 1786 i, des de llavors, ha estat a la plaça de la Catedral omplint el centre d’olor de molsa i avet, de la fusta dels tions, i organitzant les figures del pessebre, les boles i les ponsèties. “El caganer és el més mediàtic, però el producte estrella és el naixement” ha sentenciat Albert Deulofeu, president Associació de la Fira de Santa Llúcia.

Què vols saber del Nadal 2023?