Vicente Zambrano González

Més d’un centenar de tombes del cementiri de Montjuïc han estat profanades. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat betevé, els lladres han obert alguns dels nínxols més antics per robar-ne joies i altres peces de valor. Fonts dels Mossos d’Esquadra informen que Cementiris de Barcelona va presentar una denúncia el 3 de juliol i que mantenen oberta una investigació per identificar els autors dels fets.

Una investigació complicada i sense testimonis

Cementiris de Barcelona va detectar a finals de juny un “inusual moviment de lloses de formigó en alguns nínxols antics, la majoria sense làpida” i després de confirmar “que no tenia relació amb el possible deteriorament dels materials” ho van posar en coneixement de la policia catalana, que va obrir una investigació.

Arran dels fets, tant el cementiri com la policia han reforçat els dispositius de seguretat. Els Mossos expliquen que s’han utilitzat drons nocturns amb càmeres tèrmiques per detectar qualsevol moviment dins del recinte. Diuen que es tracta d’una investigació complicada perquè no existeixen testimonis dels fets.

Una de les peces clau de la recerca són les botigues de compravenda de joies. Els agents han comprovat que totes les peces de valor que s’hagin venut en les darreres setmanes tinguin acreditada la seva procedència.

Nínxols antics

En total, s’han vist afectats 162 nínxols de les 175.000 sepultures que té el cementiri i, segons l’empresa, des de mitjans de juliol, no s’ha tornat a registrar cap nova obertura.

Des que es van conèixer els fets, Cementiris de Barcelona s’està posant en contacte amb els titulars dels nínxols, una tasca complicada atès que alguns són antics i daten dels anys 60 o 70.

No és la primera vegada que els lladres visiten el Cementiri de Montjuïc. El 2021, ja es va detenir un home per robar figures d’una vintena de tombes. Segons l’article 526 del Codi penal, la profanació de tombes té una pena de presó de tres a cinc mesos o una multa de sis a 10 mesos.