A finals de gener el panteó Coromina del cementiri de Montjuïc va aparèixer sense bona part de la barana de bronze que l’envolta. Ho han avançat ‘Crónica Global’ i ‘El Periódico’ i ho ha confirmat a betevé l’Albert Sáenz Coromina, propietari d’aquest monument funerari que data del 1907. Sáenz va ser alertat del robatori per un vídeo que va rebre d’un amic amb qui coincideix de tant en tant a la necròpolis de la muntanya de Montjuïc i amb qui tenen un grup de WhatsApp.

L’hereu d’aquesta joia modernista, parada obligada a la ruta que es fa al cementiri de Montjuïc, va reportar l’espoli a Cementiris de Barcelona, que va oferir-li posar una càmera de seguretat. Dies després Sáenz va veure estupefacte com desapareixia un pilar adossat a un tram de barana.

Segon robatori en pocs dies

L’hereu del panteó explica que l’empresa funerària li va confessar que “la càmera estava mal enfocada” i per això no es va poder enregistrar el segon robatori. Encara hi ha, però, un segon detall que va fer enfurismar Sáenz: la troballa d’unes tenalles mig amagades sota l’escultura de àngel de marbre de Carrara que presideix el panteó.

Per tot plegat, l’hereu del mausoleu denuncia “deixadesa i connivència” per part de Cementiris de Barcelona i recorda que tot el material sostret és “molt valuós”. Dona per fet que hi ha hagut “premeditació” i que l’autor del robatori no s’ho ha endut amb ànim d’obtenir “ferralla”.

Després del segon robatori, Cementiris de Barcelona va assegurar a Sáenz que col·locarien dues càmeres més —que l’hereu del panteó Coromina diu no haver vist encara— i més vigilants de seguretat. En paral·lel, empresa i propietari han tingut alguna trobada per mirar com poder recuperar la barana modernista.

L’empresa assegura lamentar els fets, que s’han produït malgrat el dispositiu de seguretat existent al recinte. Cementiris afirma que la seguretat és una prioritat en la gestió de les necròpolis i que s’ha gestionat una denúncia a Mossos conjunta amb l’afectat, a més de posar a la seva disposició les gravacions de les càmeres de seguretat. La policia confirma la denúncia posada i també que hi ha una investigació en marxa.

Vandalisme i robatoris al panteó

L’espoli que denuncia Sáenz Coromina no és un cas aïllat. A finals dels 90 van robar la banda dreta de la barana que envolta el mausoleu i fa 10 anys, recorda el propietari, li van trencar els vitralls a pedrades per després robar els canelobres que hi havia dins la cripta.

Els fets que denuncia Sáenz arriben mig any després d’una onada de profanacions a la necròpolis de la muntanya de Montjuïc. Llavors Cementiris de Barcelona va reforçar-ne la seguretat. En total, es van veure afectats 162 nínxols d’un total de 175.000 sepultures que hi ha a la necròpolis.

Un panteó amb història

El panteó Coromina es va construir fruit d’un encàrrec que va fer un indià capità d’un vaixell el 1907. L’any 1932 el va comprar Lluís Coromina Martorell, l’industrial que va portar a Espanya les begudes carbonatades. Posteriorment, va heretar-lo un dels seus fills per, finalment, adquirir-lo el besnet, Albert Sáenz Coromina, el 2014.

Així era el panteó abans del saqueig