Cementiris de Barcelona aconsella als visitants prendre algunes precaucions davant de la presència de gavines en actitud agressiva als recintes de Montjuïc i Poblenou. Segons han confirmat a betevé, aquestes aus nien als terrats de les sepultures i “defequen” o “sobrevolen” per damunt dels visitants per foragitar-los i evitar que s’atansin a les seves cries. Per això, la principal recomanació és portar un paraigua obert durant la visita als cementiris de Montjuïc i el Poblenou per resistir les seves escomeses.

El dia 2 de maig, el Carles Patricio va anar al cementiri de Montjuïc. Era el Dia de la Mare i volia visitar el nínxol de la seva, morta fa 11 anys, per portar-li unes flors. La visita, però, va ser curta i accidentada. La presència d’unes gavines el va fer sentir amenaçat i va decidir marxar.

En girar cua, el Carles ha explicat a betevé que es va trobar amb una dona que li va recomanar portar un paraigua per bregar amb aquestes situacions. Fins i tot, assegura, alguns dels operaris del cementiri li van ensenyar els cascs de protecció que duen, i que tenien visiblement abonyegats per les picades dels ocells.

Preocupat per aquesta experiència, Patricio, que té també el pare enterrat a Montjuïc, va escriure a Cementiris de Barcelona per exposar la problemàtica. En la resposta, li van confirmar que “durant els mesos de maig i juny, les gavines nien als terrats d’alguns panteons dels cementiris de Montjuïc i Poblenou“. I, a més, li aconsellaven que “si és imprescindible visitar la seva sepultura en aquests mesos”, hi anés “proveït d’un paraigua obert perquè les gavines no se li acostin”.

“Ens volen atacar directament”

Natanael, un treballador de l’empresa Passar Via que fa tasques de manteniment per a particulars al cementiri de Montjuïc, ha explicat a betevé que els resulta “complicat” conviure amb les gavines, que s’hi senten com a “casa seva“. Segons aquest operari, darrerament “n’han vingut moltes més” i, a més, “són molt agressives“. Fins al punt, diu, que “ens volen atacar directament, buscant-nos el cap i l’esquena” i tirant-los les seves deposicions “perquè no ens hi apropem“.

“Volen protegir les seves cries”

Els experts atribueixen aquest comportament al fet que, en aquesta època, les aus nien i crien i intenten protegir la seva descendència. “És una manera d’intentar defensar la seva cria d’una possible amenaça“, ha afirmat a betevé l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, Joan Navarro. Segons diu, veuen els humans com un “possible depredador” i com “una font de perill“. Per això, Navarro creu que intenten evitar que ens aproximem als nius, però assegura que “la resta de l’any no fan res“.