Un equip del programa ‘bàsics‘ ha estat testimoni aquest dimarts de com és un dia per als venedors a la manta al vestíbul de l’estació de la plaça de Catalunya. Entre d’altres, l’equip ha presenciat com s’instal·la el col·lectiu, ha parlat amb usuaris de l’estació, comerciants del subsol i els manters que hi venen productes, i també ha presenciat l’actuació conjunta entre que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra que ha desallotjat de manters la instal·lació cap a les 16 h.

És un indret on fa temps que instal·len les mantes i ofereixen els seus productes, que ocupen l’espai dels accessos a les andanes, tant de les Rodalies com del metro. Aquesta circumstància genera debat entre els usuaris del tren i el suburbà, ja que alguns ho consideren “malament, pel que venen i per la imatge que donen de la ciutat”, mentre d’altres creuen que “no suposen cap molèstia, si cal caminar uns passos més enllà, ho fem”.

Altres usuaris del suburbà destaquen que “si mai no hi ha alguna emergència, pot haver-hi problemes amb els manters a l’hora de desallotjar les andanes de tren i metro”. Una circumstància que fa un mes ja van denunciar al ‘bàsics’ els vigilants de la seguretat privada de les instal·lacions ferroviàries.

Perjudici al comerç del subsol

Menys disparitat d’opinions trobem si preguntem als comerciants del subsol de les estacions de Rodalies i del metro. En aquest cas hi ha unanimitat per descriure la presència dels manters “com un perjudici” ja que, segons expliquen alguns comerciants, “venen els mateixos productes que nosaltres, però falsificats” fins al punt que n’hi ha que “hem hagut de deixar de vendre bosses de mà”.

Un altre dels aspectes que preocupa els comerciants és la seguretat: “Quan els desallotgen del vestíbul i busquen un altre espai al metro on col·locar-se, fugen en estampida”, explica la Carmen Sánchez, de la botiga Big Bag. De fet, Sánchez apunta que “de vegades es tornen violents amb la policia quan els fa fora, i els llencen pedres”.

Això quan la Guàrdia Urbana baixa a les andanes de l’estació del metro, perquè, segons denuncia un altre comerciant, l’Eliseo Martines, “sovint truques a la Guàrdia Urbana i et diuen que passen l’avís perquè vingui i no hi apareix”. Martines recorda que en altres ocasions “hi ha hagut una major presència policial, i la situació era millor”.

A més, hi ha botiguers de les estacions de Renfe o del metro que remarquen un altre problema: “De vegades es formen grups de gent que mira què hi ha a la manta, i llavors apareixen els carteristes per robar”.

Per què els manters baixen al vestíbul?

La presència dels manters fa mesos que s’ha estabilitzat a l’intercanviador de la plaça de Catalunya. Però, per què els venedors a la manta prefereixen vendre els seus productes aquí i no pas en altres indrets? Per “tranquil·litat“, ha explicat al ‘bàsics’ un dels manters. Assegura que “és millor vendre a la Barceloneta o a la Rambla, però allà la policia ens requisa més material” i és per això que prefereixen “vendre menys, però més tranquils”.

La presència de manters al vestíbul comença al voltant de les 12 del migdia, però és més alta a l’hora punta de la tarda, la de la tornada a casa de molts treballadors de fora de Barcelona que agafen els Rodalies per sortir de la ciutat, a partir de les 18 h.