L’avi de Josep Ullod va començar el taller de forja l’any 1927 amb un soci, un tal senyor Bordas. Van obrir al carrer del Comte Borrell, cantonada la Gran Via, i després es van establir al carrer de Sepúlveda, 105, on continua l’activitat el net.

A la primera meitat del segle XX treballaven molt i feien forja per a ascensors, balconades i portes. Josep Ullod i Brossa enyora aquella manera de treballar. Ara, assegura que tot es redueix a soldadura i fer anar la radial per assemblar les peces produïdes en sèrie per empreses grans.

Una de les poques fornals en actiu

El Josep és un expert a picar el ferro per fer una punta. Primer però l’ha d’escalfar a la fornal, una de les poques que encara queden actives a la ciutat. L’ofici de forjador, i la forja artística en particular, assegura que és un ofici d’abans. Josep Ullod el va aprendre al taller familiar, on va començar a anar als 14 anys. Quatre anys després, amb 18 anys, va estudiar a l’Escola Industrial, hi anava al matí i a la tarda treballava al taller familiar. Assegura que va aprendre molt més amb el pare que a classe.

Un petit museu al taller

Del pare, un aficionat a l’ofici, ha heretat una col·lecció de panys que conserva en unes vitrines, al costat d’altres joies fetes pels seus avantpassats. Aquella manera de treballar assegura que s’està perdent. El Josep al seu taller explica que fa flors que gairebé ningú no sap fer. També forja volutes o caps de drac, que afirma que són la seva especialitat. Lamenta que tot això s’hagi perdut, perquè, diu, ara ningú ja no ho ensenya a fer.

Amb el pare, havien guanyat força premis amb peces que exposa en un espai annex que mostra els estils de les tres generacions. El seu avi va participar en l’Exposició Internacional del 1929.