L’empresa d’inversió Leasing LWP Spain SL assegura que actualment treballen en la fase d’inspecció i disseny d’unes reformes que, segons expliquen, permetran renovar l’edifici i fer ressaltar els elements històrics. A hores d’ara, però, no volen avançar a què es dedicarà aquest immoble de quatre plantes d’altura situat a tocar del Mercat de Sant Antoni. Amb la moratòria hotelera que no permet registrar nous hotels a la zona, tot apunta que anirà dedicat a fer-hi pisos administrats per la immobiliària de luxe Cat Real Estate.

Els veïns dels edificis contigus confirmen que darrerament han vist moviment d’operaris i que s’ha instal·lat una capça d’electricitat a la façana. Als baixos de la finca hi ha Mobles Garriga, que ja han rebut la visita d’un arquitecte relacionat amb el projecte. Els han dit que hauran de marxar durant tres mesos de la botiga mentre duri la fase inicial de les obres, que encara no tenen data de començament. Els propietaris asseguren que han firmat un contracte de lloguer que els permet quedar-se durant 10 anys més a la botiga i per això es mostren tranquils.

La Carboneria va albergar des del 2008 fins al febrer del 2014 un centre social autogestionat pel col·lectiu ocupa. Des de llavors va quedar tancat i ha canviat fins a cinc cops de propietari. El 2015 l’Ajuntament va catalogar-lo com a bé d’interès urbanístic en tant que és el primer edifici de l’Eixample que es va construir seguint el tramat d’Ildefons Cerdà. Això significa que qualsevol reforma haurà de conservar la façana i no es pot augmentar-ne l’altura.

El Banc Expropiat segueix sense utilitat

El local va ser desallotjat definitivament el novembre del 2016 amb l’oposició de part de la Vila i aldarulls al carrer. Des de llavors, ha estat tapiat. El propietari segueix estant il·localitzable mentre que els negocis del voltant demanen que es doni un ús al despatx. El director de la clínica dental que hi ha just a sobre admet que fa uns anys s’hauria plantejat comprar el negoci i ara voldria que s’hi establís algun comerç per “treure l’aspecte deixat que té ara”.

Si fa no fa el mateix passa amb la Sucursal del Banc Expropiat, desallotjada el novembre del 2017, i amb l’antic Casal Popular de Gràcia, a la confluència entre el carrer de Torrent de l’Olla i el de Ros de Olano, també a la Vila de Gràcia. L’edifici es va desallotjar l’abril del 2013 i des de llavors no s’hi ha fet res. “Ni un sol dia hem vist que algú n’aixequés les persianes”, expliquen els propietaris del magatzem del costat.