Joaquim Forn

adverteix Ada Colau que ser investida alcaldessa amb els vots de Manuel Valls no li sortirà gratis: “Colau no pot fer creure que Valls li regalarà els seus vots a canvi de res”, assegura el candidat de Junts per Catalunya en una entrevista al programa bàsics‘, de betevé, la primera concedida a un mitjà de comunicació després de les eleccions municipals. Forn també titlla aquesta opció d’investidura d’“operació orquestrada pels ‘poderosos’” per “evitar un alcalde independentista”,  i subratlla que “l’equidistància té uns límits”, en referència a la posició de la candidata dels comuns.

En el qüestionari, que el candidat ha pogut contestar per escrit entre els dies 4 i 10 de juny a la presó de Soto del Real, a Madrid, Forn també es mostra “contrari a qualsevol cordó sanitari amb el PSC” i assegura que Barcelona necessita acords de ciutat en què “no tindria sentit prescindir dels socialistes”. Forn també subratlla que el seu partit farà “el possible” perquè Maragall sigui investit alcalde i, sobre el futur de Junts per Catalunya, considera que Artur Mas s’ha d’implicar en el procés per “relligar les diferents sensibilitats” de l’espai polític.

 

La seva candidatura, Junts per Catalunya, ha obtingut cinc regidors. A què atribueix la baixada de 10 a cinc regidors respecte al 2015?

Hem fet un mal resultat. Ens ha costat molt entrar en campanya. El fet que les eleccions es plantegessin com una lluita entre Colau i Maragall ens ha perjudicat. No estic satisfet dels resultats obtinguts.

Com interpreta la diferència entre els resultats de Junts per Catalunya a les europees –les va guanyar i va obtenir a Barcelona 200.000 vots– i a les municipals –en què va aconseguir 80.000 vots–?

Són eleccions diferents i s’hi ha donat un vot dual. Com deia, les municipals s’han entès com una lluita entre Colau i Maragall i l’opció d’ERC ha estat el refugi del vot útil per a molts votants sobiranistes, que després han optat per Carles Puigdemont a les eleccions europees. En qualsevol cas, el més important és que a Barcelona, tant a les eleccions municipals com a les europees, el partit més votat ha estat un partit independentista.

Junts per Catalunya ha d’obrir una reflexió?

Segur que sí. Després d’aquest cicle electoral cal fer una reflexió profunda, amb tota la serenitat. Els darrers anys han estat convulsos i hem d’endreçar el nostre espai polític. La bona notícia és que no partim de zero, tenim una bona base, un espai ben consolidat que hem de ser capaços de fer créixer. Tenim nous lideratges que estan cridats a fer un pas endavant. Afronto el futur amb optimisme.

Veu necessari que s’hi impliquin líders com Artur Mas?

Ho veig necessari. El nostre projecte és de suma, no podem prescindir de ningú i Artur Mas és una persona estimada, respectada i valuosa que pot relligar les diferents sensibilitats que conviuen al nostre espai polític.

Creu que ha condicionat els resultats el fet que vostè estigui empresonat i no hagi pogut participar amb normalitat a la campanya electoral?

Jo assumeixo tota la responsabilitat del resultat electoral. Quan vaig decidir fer el pas endavant i presentar-m’hi, sabia en quines condicions em trobaria, no era cap sorpresa. Sí que m’he trobat amb algunes dificultats afegides, com no poder participar en cap acte per videoconferència fins una setmana després de l’inici de la campanya. Ha estat una campanya insòlita, com ho és la meva situació des que vaig entrar a la presó ara fa 19 mesos.

Com està vivint les negociacions per investir el proper alcalde o alcaldessa?

Des de la presó o des del Suprem les comunicacions no són àgils. No sempre és fàcil estar informat de les darreres notícies i poder contrastar la informació que arriba. Afortunadament treballem en equip i, en aquest cas, l’Elsa Artadi assumeix el dia a dia de les negociacions de les quals m’informa diàriament.

Ada Colau pot ser alcaldessa amb els vots del PSC i de Manuel Valls. Li sembla viable i legítima aquesta opció?

Avui és una opció viable. Aquesta possibilitat no ha estat desmentida per Colau. L’equidistància té uns límits. Colau no pot fer creure que Valls li regala els seus vots a canvi de res. És evident que és una opció legítima, però crec que a Colau li costarà molt explicar aquesta operació, que a ningú no se li escapa que està orquestrada pels “poderosos” que ella tant critica.

Creu que fa més por un alcalde independentista com Ernest Maragall que Ada Colau?

No és que ho cregui, és que és una evidència. Insisteixo que aquesta operació està orquestrada per determinats poders econòmics i mediàtics de Barcelona que volen evitar per tots els mitjans que a Barcelona hi hagi un alcalde independentista.

Just després de les eleccions va tenir una reunió aquí a la presó amb Ernest Maragall i la seva número dos, Elsa Artadi. Com va anar i quina conclusió treu de la trobada?

Vaig agrair a Maragall la seva visita a la presó i que vingués acompanyat d’Elsa Artadi. Li vaig expressar el meu suport per ser investit alcalde. Ell és el candidat que ha obtingut més vots i, per tant, a ell li correspon la responsabilitat de formar govern.

ERC ara prioritza l’acord amb els comuns. Maragall li va exposar la possibilitat de fer un govern sense Junts per Catalunya?

El dia de la nostra trobada li vaig expressar el suport de Junts per Catalunya i la nostra voluntat de col·laboració. En cap moment no es va concretar cap fórmula. Si Maragall és investit alcalde, serà ell qui tindrà la responsabilitat de formar govern.

Junts per Catalunya veuria bé participar d’una geometria variable liderada per Esquerra però sense ser al govern?

Nosaltres farem el possible perquè Ernest Maragall pugui ser investit alcalde com a candidat de la llista més votada. Ho farem amb la màxima generositat, sense demanar res a canvi i exercint la nostra responsabilitat tant si som al govern com si som a l’oposició.

Si Maragall opta per un govern sense vostès, això posa en perill el govern de la Generalitat?

Hi ha molta gent interessada que això passi. Jo tinc la confiança que després de les municipals la col·laboració i els acords amb ERC continuïn i s’enforteixin arreu del territori.

Si Ernest Maragall no compta amb vostès, això significaria un trencament de la confiança amb Esquerra Republicana? Deixaria de ser el seu soci preferent?

Hem d’anar a pams. El primer és que Maragall sigui investit alcalde. Després veurem fins a on arriba la nostra col·laboració. Serà la responsabilitat del nou alcalde decidir amb qui vol governar.

Amb qui es poden entendre vostès?

Durant la campanya electoral ja vam dir que el nostre soci prioritari seria ERC. També hem dit que Barcelona necessita grans acords de ciutat i, per tant, no podem excloure’n ningú. No faré com Ada Colau, que diu que no seurà amb Junts per Catalunya i oblida que en el mandat anterior va pactar amb nosaltres el Pla d’habitatge, el Pla de barris i el contracte de neteja, el contracte de més volum econòmic de l’Ajuntament. Pel bé de la ciutat hem de ser capaços d’entendre’ns i dialogar amb tots els partits. No fer-ho ens tornarà a portar a la paràlisi.

No fer una candidatura conjunta de les llistes independentistes ha estat un error?

He estat un defensor de la llista unitària. Ara probablement tindríem més de 17 regidors. Això no impossibilitaria un pacte entre Colau, Collboni i Valls, però ho faria molt més difícil. Vull mirar endavant, no és el moment de retrets.

L’escenari que han deixat les municipals implica que tothom faci renúncies. Quines pot fer Junts per Catalunya? Vostès a qui posen línies vermelles?

No m’agraden les línies vermelles. Si n’hagués de posar no seria tant als partits com a determinades polítiques. Necessitem grans acords per fer front als reptes de ciutat, només així podem abordar el problema de les desigualtats, de l’habitatge, de la seguretat, del medi ambient. Arribar a grans acords suposa fer renúncies. Caldrà fer-les si això suposa avançar.

Amb el PSC la relació és irreconciliable?

Per mi no ho és. L’endemà de les eleccions la tercera persona a qui vaig trucar va ser a Jaume Collboni. El vaig felicitar pels resultats. Soc contrari a qualsevol cordó sanitari. Durant la campanya ja vaig dir que Barcelona necessita grans acords i no tindria cap sentit prescindir del PSC.

Espera poder ser a Barcelona per recollir l’acta de regidor el 15 de juny?

Ja he demanat autorització al Tribunal Suprem per ser a l’Ajuntament el dia 15 de juny. Existeix el precedent dels companys presos que van poder assistir a la constitució del Congrés i del Senat fa unes setmanes. M’agradaria molt poder ser a la sessió de constitució. (El Suprem ha autoritzat que Joaquim Forn pugui assistir aquest dissabte al ple de l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts, després d’aquesta entrevista).

Creu que podrà exercir de regidor?

Sempre he dit que estic convençut que no he comès cap delicte. No tinc cap sentència condemnatòria, fa 19 mesos que estic en presó preventiva. Si no pensés que no puc ser regidor ja no m’hauria presentat a les eleccions.

El judici encara la recta final. Com l’ha viscut i quina valoració en fa?

El judici ha estat llarg i molt dur. Haurà durat quatre mesos, haurem assistit a 52 sessions. Això vol dir 52 trasllats des de la presó en unes condicions complicades. Hem patit un gran desgast físic i mental. Les conclusions de la fiscalia han estat les que esperàvem, no han variat el discurs de la fase provisional. És com si els centenars de testimonis no haguessin servit de res i, en molts aspectes, els arguments de la fiscalia són plenament coincidents amb les de l’acusació particular de Vox.

Tenim plena confiança en els nostres advocats. Han fet una bona feina al llarg del judici i han rebatut les acusacions de la fiscalia amb proves. Sempre he dit que l’única sentència que preveig és l’absolució.