La líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha comparegut aquest dissabte després de rebre l’aval de les bases perquè presenti candidatura al ple d’investidura del 15 de juny. Malgrat els vetos creuats d’ERC i PSC, Colau insisteix en un tripartit d’esquerres i no dona res per impossible. Tampoc no ha rebutjat acceptar els vots que Manuel Valls ha ofert sense condicions per evitar un alcalde independentista: “El senyor Valls serà responsable dels seus actes”.

L’alcaldessa en funcions ha afirmat que no negociarà res amb Valls i que no participarà “d’operacions estranyes” perquè tenen un model de ciutat oposat. Colau ha dit que treballarà els dies que queden fins a la investidura per aconseguir un tripartit i avisa: “Ni jo ni Barcelona en Comú no serem el trofeu d’un bàndol contra un altre”. La candidata a la reelecció ha criticat els ultimàtims d’Ernest Maragall (ERC) i Jaume Collboni (PSC): “No em resigno que em diguin que no tenen res a parlar”.

Assumeix “els riscos” d’una investidura sense acords

En la mateixa compareixença, Ada Colau ha assegurat que no es planteja en cap cas retirar la candidatura al ple d’investidura encara que no tanqui un acord de govern abans –com li reclama el PSC. “Que això té riscos? És clar que en té, els assumeixo”, ha sentenciat Colau, que ha acusat Maragall d’haver fet “una lectura errònia” dels resultats de les eleccions municipals i creu que es va precipitar dient que seria alcalde.

Com es proclama un alcalde?

Segons l’ordenança, l’elecció del batlle o batllessa es fa el mateix dia en què es constitueix el plenari de l’Ajuntament, que serà dissabte, 15 de juny. Tots els caps de llista de les formacions que han obtingut representació poden optar a l’alcaldia però només ho aconseguirà el que aconsegueixi la majoria absoluta, és a dir, 21 vots.

Una majoria per a la investidura que, ara per ara, no està clara i que en cas que cap dels candidats pugui obtenir-la, aleshores es proclamarà alcalde el regidor que encapçala la llista més votada, que a Barcelona ha estat ERC, amb Ernest Maragall al capdavant.

Subirats nega cap operació per impedir un alcalde independentista

El número dos de BComú, Joan Subirats, també ha parlat sobre les negociacions per a la investidura i ha negat que hi hagi cap operació d’estat per evitar un alcalde independentista a la ciutat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Subirats ha afegit que tampoc hi ha cap conversa amb Manuel Valls perquè Colau sigui alcaldessa.

També ha dit que el candidat de BCN Canvi – Cs està “repensant i rumiant” la seva posició i que el francès ja es va situar a “certa distància” de Ciutadans a la foto que es van fer a Madrid i que ara “sembla que està intentant marcar distàncies”.