En una setmana clau per a la investidura del futur alcalde o alcaldessa de la ciutat, diverses entitats del moviment social de la ciutat també hi han volgut dir la seva. Reclamen que, durant les negociacions, els candidats prioritzin les necessitats dels barcelonins i els problemes reals ciutat per sobre dels interessos partidistes. Les entitats que han signat un comunicat conjunt en què expressen quines són aquestes prioritats són la FAVB, la PAH, el Sindicat de Llogateres, Aigua És Vida, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Xarxa per la Sobirania Energètica.

Les entitats asseguren que cal superar la política de blocs i reclamen als partits que posin les polítiques socials al centre del debat i no el “mercadeig de cadires”. També reclamen que els acords i les converses que es mantinguin aquest dies previs al ple d’investidura es facin públics i que siguin més transparents per poder-ne fer una valoració.

Demandes socials al nou govern

Les entitats han sol·licitat mesures socials com ara ampliar els plans de barris, reforçar les polítiques de sanitat, serveis socials i educació; desenvolupar polítiques d’ocupació i prendre mesures urbanístiques contra la gentrificació.  A més, han demanat accions per fer front els problemes sociambientals que té la ciutat i apostar per un nou model de mobilitat basat en el transport públic o en la creació d’un urbanisme favorable als vianants amb grans espais verds.

Respecte a les polítiques energètiques, els representants de les entitats proposen remunicipalitzar l’aigua de Barcelona i l’Àrea Metropolitana així com també garantir l’accés universal als subministrament de serveis bàsics, sigui quina sigui la renda familiar.

En matèria d’habitatge, la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Lucía Delgado, ha instat el nou govern a revisar el protocol d’accés a la Mesa d’Emergència d’Habitatge, acordar el lloc de reallotjament abans que es produeixi el desnonament, l’augment del parc públic de lloguer o l’agilització de les denúncies en cas d’assetjament immobiliari.