A Barcelona, els gelats van arribar amb els valencians. No venien amb aquests dolços frescos sota el braç, de fet, van importar l’orxata de xufla i els torrons i, poc després, van fer conviure aquests productes tradicionals amb els gelats. Les dues orxateries gelateries més antigues de Barcelona tenen aquest origen. Una és La Valenciana, a l’Eixample (1910), que va començar al carrer d’Aribau, però més tard es va traslladar al passeig de Gràcia amb la Gran Via.

I l’altra és El Tío Che, al Poblenou (1912). La història va començar quan una família d’Alacant que venia a Barcelona de pas per anar a l’Argentina finalment va quedar-se a la ciutat. La curiositat és el nom de Tío Che, que ve d’un dels propietaris originals, el Joan, que també venia orxata al carrer i sempre deia als clients: “Che, tasta-la!”. I allò va fer fortuna.

Carretons amb gelats

Antigament, la venda ambulant de gelats amb els carretons era habitual als carrers de la ciutat i sovint es feien cues esperant per poder comprar el gelat desitjat.

Frigo i Camy van desbordar el món dels gelats

D’aquells gelats artesanals i tradicionals, als anys 60 va arribar la industrialització en la venda dels gelats amb marques com Frigo i Camy, que van desbordar el mercat gelater amb tota mena de propostes, sabors i formes. Primer, però, van apostar pels clàssics, els gelats de tall a cinc pessetes, els sorbets de fruita i els gots. En aquells primers cartells ja hi havia gelats per a nens amb ninots com el Frigolandia.

Frigo, 1966

Al cartell de Camy destaquen els gelats en format de pastís, els gelats de tall en pal a vuit pessetes i el Camy Limón y Naranja. El Camyjet va ser el primer gelat americà, de gel, i és del 1966. Era de taronja i llimona, però set anys més tard li van afegir xocolata a la punta i es va convertir en el Colajet.

Camy, 1971

Més tard, van arribar propostes noves amb noms originals que es van convertir en clàssics de l’estiu, com el Drácula, del 1977 i encara vigent amb la seva barreja impossible de gustos: cola, maduixa i vainilla.

L’any 1980 va néixer el Frigodedo, el primer amb formes no geomètriques. L’any següent, el Frigopie, que era com una mena de Petite Suisse gelat en forma de peu. I durant una temporada va estar a la venda el Frigurón. I el 1984 va arribar un gelat mític, que va canviar el format dels gelats de gel com el Popeye: el Calippo. El primer Calippo era de llima i llimona i està inspirat en els gelats Flash, però canviant el plàstic pel cartró. 

Tots aquests gelats ja formen part de l’imaginari estiuenc.

Amb els anys, els gelats han anat evolucionant. Alguns han desaparegut i se n’han incorporat de nous. Els cartells també han evolucionat i alguns són exercicis de nostàlgia.

Frigo, 1987, 1991 i 1994

Els gelats també es van adaptar als moments clau, com és el cas dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, quan Frigo va treure el gelat Cobi, la mascota de les Olimpíades dissenyada per Mariscal.