quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

Doncs bé, tot i que meteorològicament fa setmanes que l’estiu sembla haver arribat , el cert és que l’estiu ha arribat el 21 de juny, coincidint amb el solstici.

Quin dia i a quina hora ha començat l’estiu?

El 21 de juny, a les 5.32 h, ha entrat oficialment l’estiu astronòmic.

Serà l’estació més llarga de l’any. Tindrà una durada de 93 dies i 15 hores i s’allargarà fins a l’encara llunyà 22 de setembre, dia que tindrem l’equinocci de tardor, segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional.

Curiositats del solstici d’estiu

El dia 21 de juny el sol haurà sortit a les 6.18 i no haurà marxat fins a les 21.28 h per un total d’una mica més de 15 h i 10 min de llum solar (sis més que al solstici d’’hivern). El dia més llarg de l’any i, per tant, la nit més curta de l’any que, contràriament a la creença popular, no és la de Sant Joan.

El sol aquell dia haurà pujart 72 ºC per sobre de l’’horitzó. És el moment de l’’any en què el sol el tenim més amunt i, per tant, és el dia de l’any en què projectem menys ombra al migdia. Com a curiositat, als tròpics (a una latitud de 23,4 º) el sol arriba el dia del sostici totalment perpendicular (90 º) per la qual cosa si ens trobessim allà aquell dia, al migdia, no projectaríem ombra.

És també l’estació del sol de mitjanit al pol nord i de la nit eterna al pol sud.

L’estiu 2021 serà gaire calorós?

L‘estació més calorosa de l’any podria portar-nos també més calor de la que hauria.

Ho indiquen els dos grans models estacionals. Tant la NOAA com el model europeu preveuen un estiu amb temperatures mitjanes tant o més altes del que és habitual.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és anomaliaNOAAestiu2021.jpg
Anomalia de temperatura prevista per a l’estiu (juny-agost). Font NOAA

Trencaria així la tendència dels darrers mesos, que han estat força frescos.

Pluviomètricament no hi ha cap tendència establerta en una estació que és tradicionalment la més eixuta a casa nostra.

L’estiu, l’estació de l’astronomia

Enguany l’estiu ens permetrà gaudir d’astronomia de primera a ull nu. Les nits càlides de l’estiu es presten a contemplar el cel, sempre que hi hagi poca contaminació lumínica.

Durant els primers matins de l’estiu podem veure Júpiter i Saturn, que seran visibles també durant totes les nits d’agost.

A la posta de sol podrem visualitzar Venus durant tota l’estació i Mart a finals d’agost.

No ens podem oblidar tampoc de les tradicionals llàgrimes de Sant Llorenç. Els Perseids tindran el moment màxim, com és habitual, a mitjans del mes d’agost.

Conjuncions planetàries

L’estiu ens obsequiarà també amb tot un seguit de conjuncions de la Lluna amb alguns planetes i, fins i tot, conjuncions de diversos planetes.

  • 8 de juliol: conjunció Lluna/Mercuri
  • 12 de juliol: conjunció Lluna/Mart/Venus
  • 26 de juliol: conjunció Lluna/Júpiter
  • 19 d’agost: conjunció Mart/Mercuri
  • 20 d’agost: conjunció Lluna/Saturn
  • 24 d’agost: conjunció Lluna/Neptú
  • 28 d’agost: conjunció Lluna/Urà