Catalunya viurà diumenge una jornada electoral insòlita. Les eleccions del 14 de febrer arribaran enmig de la tercera onada de la pandèmia del coronavirus, un escenari que ha obligat la Direcció General de Processos Electorals a adoptar mesures excepcionals. Tot i això, la raresa d’aquests comicis suscita dubtes i desconfiances entre la població, sobretot pel que fa a la seguretat a l’hora d’anar a votar. Resolem al ‘bàsics’ alguns dels dubtes que hi ha amb l’ajuda del director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López.

Formo part de la mesa i diumenge em trobo malament. Què he de fer?

Si diumenge et trobes amb algun problema que t’impedeix formar part de la mesa, com ara qüestions de salut, cal trucar o que un familiar es desplaci fins al col·legi electoral per notificar-ho. Serà necessari aportar documentació que acrediti la impossibilitat de formar part de la mesa electoral.

He d’anar a la mesa si no he rebut resposta a l’al·legació?

Sí, és obligatori. Si no s’ha obtingut resposta, la normativa estableix que s’hi ha d’anar perquè es considera que la petició s’ha denegat. Tot i això, és possible resoldre l’al·legació el mateix diumenge al centre de votació.

Si soc suplent, fins a quina hora m’he d’esperar al col·legi?

Fins que les meses de tots els col·legis estiguin constituïdes, a les 10 h.

Puc estar a la mesa sense fer-me el test d’antígens?

Sí, el test d’antígens no és una obligació. Tot i això, la Direcció General de Processos Electorals recorda que és molt recomanable fer-se’l i demana la complicitat dels ciutadans.

Soc suplent i no he rebut la notificació per fer-me el test d’antígens. Què he de fer?

Trucar al CAP de referència i sol·licitar fer la prova. La recomanació és tenir una actitud proactiva perquè el sistema està saturat i, a més, l’enviament de missatges ha anat amb retard i en alguns casos no es disposava dels números de telèfons dels suplents.

M’he d’abaixar obligatòriament la mascareta si m’ho requereix la mesa?

Sí, és obligatori. Si la mesa ho sol·licita per identificar-te amb la fotografia del DNI, és necessari abaixar-se la mascareta.

Les persones amb mobilitat reduïda tenen preferència per votar?

Sí. La recomanació és que aquest col·lectiu vagi a votar en la franja compresa entre les 9 i les 12 h, i la consigna serà donar preferència a les persones que tinguin dificultats per moure’s de manera autònoma a l’hora de dipositar el vot a l’urna.