La Teresa té una ordre de desnonament del seu pis a la rambla del Poblenou prevista per a aquest dimarts. Des de fa 42 anys hi viu de lloguer, però ara la propietat li ha rescindit el contracte per haver-ne incomplert les condicions. El motiu: haver canviat la banyera per un plat de dutxa per fer el lavabo accessible. Està diagnosticada d’obesitat mòrbida, i la seva família va adaptar el lavabo després de dues caigudes.

Vam decidir posar diners per reformar el lavabo fa sis anys, com havíem fet anteriorment amb el parquet, la reforma de la cuina, el canvi de les portes…”, explica Teresa del Val, que fa tres anys que no pot baixar al carrer a causa de la seva malaltia. L’antiga propietària, segons explica Del Val, tenia constància verbal de totes les reformes: “Venia a fer el cafè a casa i em deia que podia fer les modificacions que considerés sempre que fos per millorar el pis”.

Posteriorment l’immoble va passar a ser gestionat pels descendents de la propietària, la societat Sardà Argilagos CB, i es va perdre el contacte directe. Segons explica la família, l’any 2016 una dona que es va identificar com a representant dels propietaris va demanar d’accedir a l’immoble per fer fotos a la façana, i va constatar que s’havien fet modificacions a l’immoble, cosa que el contracte, de renda antiga, no permet.

“Volien buscar alguna raó per fer-me fora i la van trobar”, considera la Teresa. A finals d’abril hi havia programada la primera ordre de desnonament, que es va posposar fins a l’1 de juny. Representants de la propietat han declinat parlar amb betevé.

Una “excusa” per fer fora una renda antiga

La Teresa té un contracte de lloguer de renda antiga que data del 1979. Paga prop de 350 € pel seu pis al número 88 de la rambla del Poblenou, mentre que els lloguers dels seus veïns sobrepassen els 1.000 €. Per a la família, la reforma del bany ha estat una “excusa” per fer fora la Teresa.

Demanen un ajornament fins a tenir un pis públic

“Hem trucat a l’administrador per intentar negociar amb la propietat de forma directa i demanar que aturin el desnonament fins que li donin un pis“, assegura una filla seva. La Teresa té un informe favorable de la Mesa d’Emergència des del mes d’abril i l’Ajuntament explica que està pendent que se li adjudiqui un pis públic.

Aquest dimarts, segons assegura el consistori, un equip de la unitat antidesnonaments acudirà al llançament “per tal d’arribar a una alternativa”. Segons consta en una diligència presentada per la propietat en el primer desnonament, els demandants no acceptaran una altra pròrroga perquè consideren que hi ha hagut “temps més que suficient” perquè la família o els Serveis Socials hagin aconseguit una alternativa d’habitatge.