Els dos primers llançaments es van aturar amb mobilitzacions a la porta i el tercer es va suspendre per la moratòria durant l’estat d’alarma. Ara, el desnonament de Hamid Kadri, la seva dona i els dos fills menors és un dels primers que es reactiven al Carmel. El 17 de setembre és el termini nou per deixar el pis del carrer de Mühlberg on viuen des de fa tres anys de lloguer, un contracte en el qual figura el fill petit de l’expresident de la Generalitat, Oleguer Pujol Ferrusola. Ell n’és el propietari.

Kadri assegura que van mantenir contacte directe i bona relació fins que Pujol Ferrusola va decidir deixar el cas en mans d’advocats i denunciar-lo per impagament. L’inquilí s’havia quedat sense feina el 2018 i no podia fer front als 750 euros de lloguer. Amb alguns ingressos informals va eixugar part del deute (“eren més de 2.000 euros i ho vaig rebaixar fins a uns 70”), però el procediment judicial ja estava en marxa.

Un acord sense formalitzar

Per evitar l’expulsió de Kadri i la seva família, l’Ajuntament fa de mediador en el cas “des de mitjans del 2019”. Segons fonts municipals, s’ha estat negociant “incloure el pis en la borsa d’habitatges de lloguer“, una opció que Kadri ja havia donat per feta al juliol després d’una trucada de l’Oficina de l’Habitatge.

“Em van dir que ja hi havia acord, que jo destinaria el 30 per cent del sou al lloguer i la resta ho posava l’Ajuntament“. Però l’alegria va durar poc: “L’endemà mateix em van tornar a trucar per dir-me que la propietat s’havia fet enrere”, sense més explicació. L’Ajuntament confirma ara que “fins al moment no s’ha formalitzat l’acord”.

Investigat per operacions immobiliàries

Una explicació possible l’ha donada el despatx d’advocats que representa Oleguer Pujol. A més de negar que mai s’arribés a cap preacord, fonts del bufet asseguren que Pujol Ferrusola tampoc “no reuneix els requisits legals” per participar en un programa com la borsa de lloguer. El fill de l’expresident està sent investigat per l’Audiència Nacional per diverses operacions immobiliàries (a més d’estar processat amb la resta de la família Pujol per organització criminal) i això l’exclou com a possible beneficiari dels incentius econòmics previstos per l’Ajuntament per a propietaris de pisos.

La Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó, que reclama la paralització del desnonament de Kadri, creu que, “amb el patrimoni que té, Oleguer Pujol és capaç de fer-li un lloguer assequible i que no li suposaria cap inconvenient deixar de guanyar la diferència entre cobrar-li 300 euros o cobrar-li’n 750”. Els advocats de Pujol, però, rebutgen aquesta solució i creuen que és l’Ajuntament qui ha de trobar un altre pis a Kadri i la seva família. Sense desllorigador de moment, la campanya veïnal ja ha començat amb el propòsit d’aturar de nou el dia 17 el llançament, aquest cop amb la presència probable de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra.