La biblioteca no ha de seguir el model convencional, segons Subirats, que considera que la ciutat no necessita un altre equipament que es converteixi en l’eix vertebrador del sistema municipal i provincial. Malgrat això, Subirats veu en aquest projecte una oportunitat per establir un precedent i dotar Barcelona d’un nou model de biblioteca pensat per respondre a les necessitat del segle XXI. “Necessitem la possibilitat d’experimentar amb una biblioteca de nou tipus. Més experimental, més del s. XXI, més digital”. Una proposta que, admet, necessita ajustar pressupost per tal d’assumir-ne el cost elevat.

El projecte de biblioteca provincial es remunta a l’any 1997, quan Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Cultura van signar l’acord. La construcció va quedar paralitzada amb la descoberta de les ruïnes del 1714 al subsol del Born fins al 2010. Llavors es va reubicar el projecte al costat de l’Estació de França, en què es va plantejar un edifici de 18.000 metres quadrats.

La seu de l’Hermitage, un projecte qüestionat

Subirats també s’ha mostrat preocupat per la viabilitat econòmica del projecte privat de l’Hermitage, que estudia instal·lar-se a la bocana del port, en un espai que ja s’ha dotat de l’ús cultural. A més, el comissionat també ha posat en dubte la qualitat de les peces que arribarien a la ciutat i si realment Barcelona les necessita. És per això que ha apostat per un intercanvi d’un altre tipus amb museus més propers com el Prado o el Reina Sofía, on hi ha obres emmagatzemades que troba atractives per a la ciutat.