La retirada del bust de Joan Carles I

L’equip d’Ada Colau va marcar perfil en relació amb la monarquia poc després d’accedir al govern. El 23 de juliol del 2015 un grup d’operaris van retirar el bust de Joan Carles I que fins llavors havia presidit el saló de plens. L’encarregat de dirigir l’operació va ser el secretari general actual de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que acabava de ser nomenat comissionat de Programes de Memòria a l’Ajuntament.

Va se una decisió polèmica, i més tenint en compte que el mateix dia l’alcaldessa i el rei Felip VI van coincidir per primer cop en un acte protocol·lari. Va ser a l’entrega de despatxos de la 65a promoció de la carrera judicial al Palau de Congressos. La recepció d’autoritats va deixar imatges com aquesta.

Colau dona la mà al rei Felip VI

L’endemà el Grup Municipal del Partit Popular va voler escenificar el seu desacord amb la retirada del bust col·locant una fotografia del rei Felip VI.

Els canvis en el nomenclàtor

Colau també ha tractat d’esborrar alguns dels rastres monàrquics que hi ha en el nomenclàtor de la ciutat. Com havien reclamat els veïns en multitud d’ocasions, la plaça de Llucmajor, a Nou Barris, va passar a dir-se plaça de la República el juliol del 2016. L’estàtua de la República ja hi era des dels anys 80 i ara un parterre de flors vermelles, grogues i morades homenatja la bandera tricolor.

Gairebé un any més tard també es va fer un canvi sonat: la plaça de Joan Carles I, a la confluència entre el passeig de Gràcia i la Diagonal, va canviar el nom per plaça del Cinc d’Oros, com se la coneix popularment des de principis del segle XX.

Felip VI, “persona non grata”?

A proposta de la CUP, a finals d’octubre de l’any passat es va votar en la Comissió de Presidència declarar Felip VI “persona non grata” arran del discurs que el monarca havia fet després de l’1 d’octubre. En aquest cas, els comuns s’hi van oposar en considerar que calia potenciar el diàleg.

El sopar del Mobile

L’última desavinença va tenir d’escenari el Mobile World Congress. L’alcaldessa va decidir que no assistiria a l’anomenat besamans, és a dir, la recepció oficial del monarca al Palau de la Música. L’alcaldessa sí que va anar al sopar i també l’endemà a la inauguració del congrés.