Què se n’ha fet de la Biblioteca Central de Barcelona?

El Congrés aprova una proposta del PDeCAT per tirar endavant aquest equipament, aturat des del 2010

La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous una proposició no de llei del PDeCAT per iniciar la construcció de la Biblioteca Central de Barcelona, projectada al costat de l'Estació de França. La proposta ha rebut el suport de tots els partits, excepte el PP. El diputat Sergi Miquel (PDeCAT) ha dit que es tracta d'un equipament "important i clau" per a la ciutat. Des del PP, s'ha replicat que es preferís fer un museu al Born i no la biblioteca.

Cal remuntar-se al 1997 per trobar l'acord a tres bandes entre Ajuntament, Generalitat i Ministeri de Cultura per impulsar l'aleshores Biblioteca Provincial. La descoberta de les ruïnes del 1714 al subsòl del Born van aturar el projecte, que el 2010 es va fer de nou per ubicar l'equipament al costat de l'Estació de França. Es va plantejar un edifici de 18.000 metres quadrats repartits en tres mòduls. En la presentació del projecte, el setembre del 2010, l'exalcalde Jordi Hereu la va qualificar de "biblioteca mare".

En la comissió del Congrés, Miquel ha recordat que des del 2011 la comissió de seguiment de la qual formen part les tres administracions no s'ha reunit i ha reclamat una trobada urgent. El diputat del PP Jordi Roca ha dit que l'última reunió va ser el 2014 i que l'executiu central vol fer la biblioteca, però amb un pressupost "ajustat, realista i per fases". Ara bé, Roca ha apuntat les culpes a la Generalitat, a qui ha retret que "en la seva bogeria antiespanyola" preferís crear un museu al Born. "S'han malbaratat diners en hispanofòbia i no en cultura", ha sentenciat.