La polèmica va començar quan, el juliol del 2015, el govern d’Ada Colau va retirar el bust de Joan Carles I de la Sala de Plens argumentant que ja no era el cap d’Estat actual, però no el va substituir pel de Felip VI. Feia pocs mesos que el govern d’Ada Colau havia iniciat el seu mandat quan va fer aquesta acció. Com a protesta, en el plenari que hi va haver l’endemà de retirar el bust, els regidors del PP van col·locar de forma simbòlica un retrat de Felip VI, però finalment es va retirar.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha celebrat la decisió de la jutgessa i ha demanat a Ada Colau que respecti els símbols de l’Estat, la bandera d’Espanya i la Casa Reial.

Colau recorrerà contra la sentència

L’Ajuntament presentarà un recurs davant el TSJC contra la sentència. El govern d’Ada Colau considera que és el plenari qui ha de decidir la simbologia de la sala. Recorden que al desembre del 2015 es va modificar el Reglament d’Organització Municipal (ROM) per incloure aquest apartat i que només Cs i PP ho van rebutjar. Les mateixes fonts recorden que al setembre del 2016 es va encarregar una reforma de la Sala de Plens i que en el marc d’aquest debat es decidirà la simbologia de la sala.

Divisió d’opinions entre l’oposició

La líder  municipal de Cs, Carina Mejías, ha reclamat a l’alcaldessa que compleixi el requeriment judicial. “El compliment de la llei no és una opció, és una obligació”, ha sentenciat Mejías, que ha recordat que la normativa diu que la imatge del rei ha d’estar en un lloc preferent. Des del PSC, Jaume Collboni ha demanat també a Colau que compleixi la llei, i ha criticat “l’excés de gesticulació” de la primera part del mandat de Colau. “Colau ha canviat més noms de carrers que no ha fet de nous”, ha valorat.

En canvi, el portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha assegurat que quan es va retirar el bust de Joan Carles “no hi va haver cap conflicte” i que la sentència que obliga a posar ara la imatge de Felip VI “va més orientada a buscar conflictes que no a solucionar problemes”. Des de la CUP, Eulàlia Reguant ha dit que “la justícia espanyola s’extralimita” i ha instat el govern municipal a esgotar totes les vies legals contra la sentència. “No es pot acatar, si ells posen el bust, nosaltres el traurem”, ha advertit.