La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana el segon capítol sobre teatres emblemàtics de Barcelona, en aquest cas tres espais tancats i acumulant pols. Parlem del Teatre Principal, de l’Arnau i del Club Capitol.

El Teatre Principal, un projecte que no engega

El Teatre Principal és un edifici situat a la Rambla, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. És l’espai teatral més antic de la ciutat i un dels més antics de l’estat, el teatre va funcionar des de la segona meitat del segle XVI, cap a l’any 1579, i fins al 2006, més tard va tornar a obrir, el 2013, fins que va tancar definitivament el febrer del 2017.

Entre el 1919 i el 1986, va funcionar sobretot com a cinema amb una cartellera que inundava la façana.

L’any 2021 es va anunciar que el Teatre Principal tornaria a obrir portes durant el 2024. L’edifici històric, propietat del Grup Balañá, tindria una rehabilitació integral per acollir una oferta cultural diversa: teatre i exposicions d’art immersiu d’autors locals i internacionals. Aquest equipament cultural amaga molt més que una sala de butaques. El projecte preveu recuperar tots els espais interiors, sis en total: el Teatre Principal (l’antiga sala de butaques), el Teatre Latino (que havia acollit una discoteca), la Cúpula Venus, l’Espai Rambles, el frontó Jai-Alai i l’Espai Lancaster – Petit Frontó.

Segons Amics de la Rambla la propietat de l’edifici estava pendent d’un Pla Especial, necessari pels metres quadrats de l’espai i ja ha aprovat. De moment, s’hi han fet obres de sanejament interior per seguretat i ara se n’ha de garantir la façana. Tot i això, continua presidint la Rambla tancat, en espera que la reforma sigui una realitat.

Un dels espais d’aquest teatre, la Cúpula Venus, va ser un lloc mític del teatre alternatiu dels anys 70 i primers 80.

El Teatre Arnau, en compàs d’espera

El Teatre Arnau, tancat, adquirit per l’Ajuntament de Barcelona i eternament postergada la rehabilitació. Ubicat en el número 60 de l’avinguda del Paral·lel, al barri del Poble-sec, es va construir a principis del segle XX i va estar en funcionament fins a la dècada dels anys 90. En aquesta sala es podia veure teatre, varietats i cinema.

L’any 2011, després d’anys en estat de total abandó, el consistori barceloní el va adquirir per a la seva recuperació. Fins i tot es va iniciar un procés participatiu per definir-ne els usos. Tot i això, una dècada després, l’Arnau continua tancat i sense cap perspectiva de recuperació immediata.

El Teatre Club Capitol, la pressió del sector no el va poder salvar 

El Club Capitol estava situat a la Rambla i va obrir el teló el 1926 com a cinema, després el 1989 es va reformar i es va convertir en teatre el 1997. Tenia dues sales, la Club Capitol 1 amb 523 places, i Club Capitol 2 amb 274.

El Club va abaixar el teló el 2020. La decisió de tancar el teatre es va prendre quan el Grup Balañá, l’empresa que gestionava la sala, va anunciar que després de més de 50 anys el propietari del local havia decidit no prorrogar-los més el lloguer.

Ni la pressió dels actors i dels aficionats al teatre, ni els precs d’Amics de la Rambla, van aconseguir mantenir oberta aquesta sala mítica vinculada a l’actor Pepe Rubianes.

El Club Capitol continua amb el teló abaixat com el Principal i l’Arnau, en espera d’un futur incert per aquests tres equipaments culturals històrics de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a