Fa 16 anys que va tancar les portes, però segueix sent un símbol del passat esplendorós del Paral·lel. Per això avui a l'Ajuntament tots els grups, a proposta del PSC, han aprovat iniciar un procés participatiu que començarà d'aquí a tres mesos, on els veïns i les entitats culturals tindran veu per decidir quins usos haurà de tenir el Teatre Arnau, de propietat municipal. BERTA SUREDA, comissionada de Cultura "És un moment històric perquè l'Arnau fa molts anys que esà tancat i ja és la necessitat de la ciutat de Barcelona de reactivar-lo i donar-li un ús." De moment hi ha diferents propostes sobre la taula. El grup municipal de CiU defensa que sigui la seu del Museu d'Arts Escèniques, i també que aculli un centre d'interpretació del Paral·lel. Altres grups com Ciutadans, Esquerra o la CUP opten perquè torni a acollir representacions teatrals. Una proposta que fa temps que demana la Plataforma Recuperem l'Arnau, que ja ha aconseguit el suport de 160 entitats. BORJA LOZANO, Plataforma Recuperem l'Arnau "Que es pugui fer un procés participatiu, pensem que és la manera que hi pugui haver consensos amplis, que hi hagi legitimitat i transparència d'una decisió com és què fer amb el teatre Arnau." STAND UP: "Més enllà de l'ús final de l'equipament, en el procés participatiu s'haurà de definir també quin tipus de gestió tindrà aquest nou espai municipal. Tot plegat haurà d'estar clar abans que acabi 2016." A més, el govern haurà de pressupostar els costos de rehabilitació de l'edifici, i per això des de l'octubre un equip de tècnics n'avalua l'estat, una tasca que haurà d'ajudar a concretar el calendari per tenir el nou teatre Arnau enllestit.

La proposta també demana al govern municipal que expliqui abans que acabi aquest any quins usos es faran de l’equipament, com es gestionarà i quin serà el pressupost de la reforma de l’edifici. La proposició del PSC dóna veu al manifest de la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau, que reclama un procés participatiu que defineixi el futur d’aquest espai del Paral·lel. No obstant això, en el manifest s’especificava que fos “vinculant” i aquest punt no ha estat inclòs en l’escrit aprovat en la comissió.

Daniel Mòdol, del PSC, ha demanat una intervenció ràpida per recuperar aquest equipament “amb el màxim consens i escoltant tothom”. Des del govern de Colau, la comissionada de Cultura, Berta Sureda, ha afirmat que defensen un procés participatiu per tal de fer “reviure l’Arnau”, mentre que Jaume Ciurana, de CiU, ha assenyalat que el teatre “és un bé que cal preservar”. Koldo Blanco, de Ciutadans, ha demanat que l’Arnau sigui “un equipament de ciutat” i Juanjo Puigcorbé, d’ERC, ha reclamat un calendari del projecte en què se n’especifiquin els usos. Des del PP, Àngels Esteller ha defensat un procés participatiu amb veïns i experts per “equilibrar els interessos de tothom” i Maria Rovira, de la CUP, ha reclamat que el teatre sigui un espai “de gestió comunitària i de lliure accés per als ciutadans”.

El Teatre Arnau, al Paral·lel, va tancar les portes definitivament l’any 2004 després de sis anys de programació inestable. Una dècada després, l’any 2011, va ser adquirit per l’Ajuntament però no se n’han definit encara els usos i l’edifici està en estat de degradació.