Barcelona ha comprat el fons del fotògraf argentí Humberto Rivas, que va passar més de la meitat de la seva vida a la ciutat i és un referent de la fotografia contemporània a la capital catalana. El conjunt fotogràfic està format per 23.193 negatius, diapositives de diferents mides, sis maquetes de fotomuntatges, 200 tiratges originals amb personatges de Catalunya, retrats, bodegons, façanes de comerços decadents i paisatges urbans de dia i nit. De fet des de l’any 2017 bona part del fons ja es trobava a l’AFB en règim de comodat per voluntat de la família per garantir-ne la conservació. El fill d’Humberto Rivas, Salvador del Carril ha explicat que ha estat un procés llarg fins que han tancat la venda del fons per 200.000 euros. “És un descans en certa forma perquè mantenir un llegat com aquest una família normal és impossible”, admet.

El fons adquirit conté un lot de textos amb apunts de les classes de fotografia que impartia a Can Basté i documents personals, entre els quals hi ha les cartes que s’enviava amb el dissenyador America Sánchez. Tot aquest material es digitalitzarà i es podrà consultar a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La relació amb Can Basté va deixar petjada, fins al punt que al gener del 2020 es va inaugurar una plaça amb el seu nom just darrera de l’equipament.

Retrat i paisatge

Rivas i la seva família es va establir a Barcelona el 1976, durant la transició, convidat pel seu amic America Sánchez, poc abans del cop d’estat de Videla a l’Argentina. El fotògraf es va centrar en dos grans temes, el retrat i el paisatge. Va retratar diversos personatges lligats a la política i a la cultura catalanes alhora que s’anaven fent famosos.

Pel que fa als paisatges, tenia especial predilecció pels espais urbans decadents i buits amb la voluntat d’expressar la presència des de l’absència. Dels seus últims projectes, destaca el seguiment de les petjades físiques de la Guerra Civil a Catalunya, ‘Huellas’. Una mostra que ja va adquirir l’ICUB, arran de l’exposició que va acollir el mateix Arxiu Fotogràfic de Barcelona el 2016.

Diversos guardons per la seva obra

La conservació del fons servirà per facilitar l’estudi d’aquest autor i també perquè es pugui consultar tota la documentació i les maquetes. “Els estudiosos de la fotografia i aquells que estiguin interessats en l’obra d’Humberto podran venir, veure-la i que siguin ells els que obrin camí cap amb els productes de difusió que es puguin fer” explica Oleguer Benaiges, director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. L’Ajuntament detalla que la família de l’artista era la primera interessada en que el fons continuï a Barcelona. Rivas ha rebut diversos guardons com el Premi Nacional de Fotografia (1997), el Premi d’Arts Plàstiques de l’Ajuntament de Barcelona (1997) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic (2009).