L’Ajuntament de Barcelona demana a l’Estat que incrementi la pressió fiscal als grans tenidors d’habitatges per solucionar el problema que pateixen grans ciutats com Barcelona. La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, creu que aquesta mesura evitarà que “els fons especuladors tinguin catifa vermella per fer inversions i dedicar-se a especular”, un fet que, diu, és “incompatible” a garantir el dret a l’habitatge. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Martín també ha defensat la limitació dels preus del lloguer, una mesura que, recorda, està recollida a l’acord de govern entre el PSOE i Unides Podem. “Serem exigents des del minut zero perquè aquesta sigui una de les prioritats”, ha afirmat. Reconeix que aquesta no és una mesura que “ho resolgui tot”, però defensa que és “imprescindible” i fins i tot planteja abaixar els preus actuals.

Els grans tenidors són un dels objectius del nou decret de l’habitatge aprovat pel govern de la Generalitat. Els comuns han participat en les negociacions d’aquest decret, que, segons la regidora d’Habitatge, permetrà regularitzar algunes ocupacions socials fetes per famílies vulnerables. Martín ha explicat que aquelles persones que acreditin viure sense contracte durant sis mesos en un habitatge d’un gran propietari (fons d’inversió, gestor de crèdits, entitat financera…) i es trobin en una situació de vulnerabilitat acreditada tindran dret que la propietat els ofereixi un lloguer social.

Millor col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat

Martín reconeix i celebra una millor sintonia entre l’Ajuntament i la Generalitat en matèria d’habitatge. “En el mandat anterior, el consistori va estar molt sol. Ara sembla que [des del govern català] comencen a entendre que no es poden fer polítiques d’habitatge sense comptar amb l’Ajuntament”, ha assegurat la regidora. Tot i això, ha qualificat de “barbaritat” i “absurd” els dispositius policials dels Mossos d’Esquadra per desnonar famílies vulnerables, com el recent a una família amb tres fills a Gràcia. “Espero que la Generalitat rectifiqui”, ha afegit.