L’execució d’un desnonament d’una família al número 274 de la travessera de Gràcia, al barri del Camp d’en Grassot, ha generat controvèrsia. Els Mossos d’Esquadra han carregat amb les porres i han fet retrocedir la gent concentrada fins al carrer de Sicília. Unes 150 persones s’han mobilitzat per evitar el llançament i han bloquejat des de primera hora del matí d’aquest divendres les portes de l’edifici. La policia ha detingut una persona per atemptat a l’autoritat. Els desnonats són una família amb tres fills, un dels quals és menor, i es dona el fet que ja tenen un pis adjudicat de la borsa de l’Ajuntament. 

Finalment, la família ha estat desnonada, tot i que ja té una alternativa d’habitatge al mateix barri fins que puguin instal·lar-s’hi al que els ha adjudicat l’Ajuntament, on està previst que hi vagin al gener. De moment viuran a casa d’una afiliada al Sindicat de Llogaters, perquè ho han preferit a una pensió.

Un cop executat el desnonament, els pares de la família han agraït l’escalf i el suport d’activistes que han intentat impedir-ho.

Els Mossos, en el punt de mira

El Sindicat de Llogaters ha denunciat que els Mossos”han carregat amb duresa” i que hi ha diversos ferits que han estat atesos pels serveis d’emergències. També se n’ha fet ressò el Centre per la Defensa Drets Humans Irídia, que parla d’“actuació desproporcionada”.

Moltes veus també han criticat com la policia ha accedit a l’edifici a través d’una finestra per facilitar que la comitiva judicial pugui entrar a l’habitatge pendent de desnonament. Els agents també han procedit a fer fora la gent que s’havia tancat a l’interior del bloc per impedir l’execució del llançament.

Colau condemna l’actuació policial

Des del govern municipal han condemnat l’actuació policial i han insistit que la família ja té un habitatge de la borsa municipal i que hi entrarà a viure al gener. De fet, aquest és el tercer intent de desnonament. El segon va ser fa uns dies i es va aturar precisament perquè els afectats ja tenien un pis. 

L’alcaldessa, Ada Colau, ho ha qualificat d’intolerable i ha assegurat que l’Ajuntament ha trucat al Departament d’Interior per demanar que aturi immediatament la intervenció. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat el cas a través d’una piulada.

Per la seva banda Interior es defensa de les crítiques. Fonts del departament diuen que la policia catalana “no té cap altre remei que complir les ordres judicials”.