Malgrat la suspensió del desnonament previst per dilluns dia 13 de gener, els veïns del bloc 38, del carrer de Lleida segueixen a l’expectativa. Per primera vegada una jutgessa ha decretat l’aturada d’un desnonament basant-se en el nou decret de la Generalitat per fer front a l’emergència en matèria d’habitatge. D’acord amb aquesta norma, la magistrada ha donat cinc dies al fons voltor propietari, Vauras Investment, per oferir un lloguer social als veïns.

Vauras Investment podrà presentar un recurs amb les seves al·legacions fins divendres vinent, dia 17 de gener, i a partir d’aquí el jutjat haurà de resoldre. És la primera vegada que es dicta aquest tipus de solució i, per aquest motiu, els veïns no saben quin serà el desenllaç final.

La Susanna Naranjo, una de les veïnes del Bloc Llavors des de fa dos anys, ha explicat a betevé que, durant els pròxims dies els veïns afectats han de recollir la documentació que se’ls demana per part del Departament d’Habitatge, incloent-hi el certificat d’exclusió residencial. Aquest document els acredita com a persones en situació de vulnerabilitat. Els veïns consideren que fent l’entrega d’aquests documents i d’acord amb el nou decret llei, el jutjat hauria d’obligar el fons voltor a oferir un lloguer social a totes les famílies.

Cinc dies de nervis

El fet que no hi hagi cap precedent, però, els obliga a anar pas a pas. De fet la Susanna assegura que “al pis ja no hi té gaires coses de valor, per si arriba el dia que ha de marxar de casa”. Diu que aquesta situació els genera una sensació d’incertesa i nerviosisme. I és que per arribar fins aquí, els veïns del Bloc Llavors han hagut de viure quatre intents de desnonament. L’últim, el 10 d’octubre, va ser un cas que va tenir molt de ressò a causa d’una actuació contundent dels Mossos d’Esquadra. La mobilització veïnal, finalment, el va aconseguir aturar.

Tot i la pressió de saber que, ara per ara, la solució encara no és definitiva, es mostren contents amb la resolució de la magistrada: “És un pas més. I la nostra finalitat no només és aconseguir un lloguer social per a nosaltres sinó crear precedent per tal que totes les persones que estan en aquesta situació aconsegueixi un lloguer social” assegura la Susanna.