Aquest dilluns havien de fer front a una cinquena ordre de desallotjament. Ho tenien tot a punt per intentar evitar-lo, com van aconseguir a l’octubre després d’hores de resistència davant dels Mossos d’Esquadra. Però la història del conegut com a Bloc Llavors, al carrer de Lleida, 38, ha fet un gir inèdit fins ara en la lluita dels col·lectius per l’habitatge.

Per primer cop, un jutjat ha decretat la suspensió d’un llançament en aplicació del nou decret d’habitatge impulsat per la Generalitat. I ara, el fons Vauras Investment, propietari de l’edifici, ha de dir, de moment, si oferirà lloguers socials a les persones que hi ocupen sis pisos des del juliol del 2017. L’empresa, però, encara té marge per presentar recurs i també els afectats hauran d’acreditar abans la situació de vulnerabilitat.

Menors arrelats

Entre les possibles beneficiades per la mesura hi ha l’Estefanía. És al Bloc Llavors des que el Sindicat de Barri del Poble Sec i el Grup d’Habitatge de Sants van impulsar l’ocupació dels habitatges buits per reallotjar-hi famílies vulnerables. “No tinc més alternativa d’habitatge, m’han denegat accedir a la Mesa d’Emergència i encara no en sé el motiu”, assegura aquesta mare soltera, amb un fill de cinc anys.

Reconeix que els Serveis Socials de l’Ajuntament li han comentat que podria haver-hi alguna opció d’anar a viure a un pis compartit, però ella ho rebutjaria: “No és cap alternativa, viure amb estranys, amb un nen petit”. “Ell està escolaritzat aquí i volem una estabilitat per a tots dos”, explica, “per això reclamem un lloguer d’acord amb els meus ingressos”.

També pensant en els fills vol una solució definitiva el Pablo. En el seu cas està separat i els dos nens, de quatre i sis anys, passen esporàdicament per la casa. “El que vull és un pis per a un temps llarg perquè no depenguin de si un dia el papà té casa i un altre dia, no“, explica. No té permisos de residència ni de treball i subsisteix amb ingressos en negre (“amb sort arribo a 400 euros algun mes”). L’alternativa si no tingués aquest pis? “Entrar en algun altre”.

A més de famílies monoparentals, també ocupen pisos alguns joves que compaginen estudis i feina i que reivindiquen l’ocupació per poder accedir a un habitatge digne. Tots plegats conviuen a la finca, a més, amb altres veïns en situació legal, alguns dels quals són inquilins amb lloguers de renda antiga i d’altres, residents nous que han comprat ja algun dels pisos comercialitzats per Vauras.